Krigen i Ukraina

Sjefgeneral bekrefter: Nytt gjennombrudd

Det siste døgnet skal Ukraina ha brutt igjennom nær Verbove.

GJENNOMBRUDD: De ukrainske styrkene har de siste ukene hatt flere gjennombrudd i krigen mot Russland. Her kjører ukrainske styrker nær frontlinja i Zaporizjzja 31. august. Foto: Reuters/Oleksandr Ratushniak/NTB
GJENNOMBRUDD: De ukrainske styrkene har de siste ukene hatt flere gjennombrudd i krigen mot Russland. Her kjører ukrainske styrker nær frontlinja i Zaporizjzja 31. august. Foto: Reuters/Oleksandr Ratushniak/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukraina har stadig små seire i krigen mot Russland.

Det siste døgnet har Ukrainas hær brutt igjennom ved den vestlige flanken nær landsbyen Verbove, i Zaporizjzja, sørøst i landet.

Det sier den ukrainske sjefgeneralen Oleksandr Tarnavsky, som leder den ukrainske motoffensiv i sør, i et intervju med CNN.

Tarnavsky understreker at det ukrainske forsvaret for øyeblikket vinner fram. Men til tross for framgangen går det ikke like raskt som generalen hadde forventet.

- Det viktigste er at vi ikke mister motivasjonen som vi har vunnet tilbake. Vi holder motivasjonen oppe ved å fortsette å kjemte imot, sier han til kanalen.

Ukrainske styrker hevder å ha brutt igjennom førstelinjen ved de russiske styrkene i Zaporizjzja.

Russiske tjenestemenn i det okkuperte Zaporizjzja har imidlertid beskrevet et annet bilde av kampene i fylket.

TRUSSLER: Den russiske utenriksministeren mener det er flere trusler mot Russland. Dette fortalte han om under møtet i FNs sikkerhetsråd. Video: AP Vis mer

Angrep flåtebase

Gjennombruddet kommer etter en melding om et missilangrep fredag som traff hovedkvarteret til Svartehavsflåten i Sevastopol på Krim-halvøya.

Angrepet, som førte til store ødeleggelser, var nøye planlagt, melder spesialstyrkene på sin Telegram-konto lørdag. De omtaler angrepet som «operasjon krabbeteine».

- Spesialstyrkenes dristige og omhyggelige arbeid satte dem i stand til å treffe Svartehavsflåtens hovedkvarter presist og til rett tid, mens ledelsen i den russiske marinen hadde møte i midlertidig okkuperte Sevastopol, het det i uttalelsen som er lagt ut.

De hevder at det er flere titalls døde og sårede i angrepet, blant annet Svartehavsflåtens toppledelse. Opplysningene er ikke bekreftet fra annet hold.

Russiske kilder meldte først om ett dødsfall etter angrepet fredag, men forsvarsdepartementet i Moskva gikk siden ut og sa at en tjenestemann er savnet.

S-400 «TRIUMF»: Ukraina har angrepet Krimhalvøya og ødelagt to russiske luftvernsystem som beskrives som Russlands dyreste og mest avanserte. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

Flere angrep

Den ukrainske hæren tok raskt ansvar for angrepet og omtalte det som et «vellykket missilangrep».

Ukraina har gjennomført en rekke angrep mot den russiske Svartehavsflåten siden det russiske flaggskipet Moskva ble senket av ukrainske raketter i april 2022.

Angrepene med droner og raketter er den siste tida blitt trappet kraftig opp. Sist for en knapp uke siden, da den ukrainske hæren traff en ubåt og et flåteskip som var til reparasjon.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer