Sjefjegeren

Dagen etter sin 51-årsdag ble kriminalsjef Arne Pedersen i Kristiansand satt på sitt livs største utfordring. Som leder av etterforskningen har han gitt barnedrapssaken som ryster Norge et ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gode kolleger på politikammeret har allerede gitt krimsjefen nytt navn: «KIK». Det står for «Kan Ikkje Kommentere» - Pedersens mye brukte standardfrase gjennom hundrevis av intervjuer denne uka.

Hensynet til etterforskningen har gått foran Pedersens ønsker om å fortelle mer om saken til offentligheten enn han har gjort.

PEDERSEN ER SJØLLÆRT i å takle journalister. Kriminalsjefen har aldri vært på mediekurs. Derimot har han fulgt med i hvordan kolleger andre steder har taklet store saker.

Nå kommer lærdommen til nytte. Pedersen har selv fått en sak i fanget som er blitt etterfulgt av en mediestorm av utrolig styrke.

Pedersen & Co har effektivt hindret lekkasjer til pressen. I andre saker har journalister klart å få ut eksklusive nyheter. I barnedrapssaken har pressefolk på jakt etter scoop møtt veggen. Ikke minst fordi Pedersen har lagt strategien:

- All informasjon gjennom én munn. Min munn.

HARDKJØRET TÆRER på kreftene. Pedersen sliter med å få nok søvn - og mat.

Hans personlige behov kommer i skyggen av den grufulle virkeligheten:

- Det verste med saken er at det er to barn som har vært utsatt for brutale handlinger, understreker Pedersen.

- Jeg visste det ville bli tøft. Men jeg trodde ikke det skulle bli så mye mediekjør som det har blitt, sier han.

Barnedrapene har snudd tilværelsen fullstendig opp ned for både kriminalsjefen og de fleste ansatte i Kristiansand politidistrikt.

Søndag ettermiddag ble Pedersen tilkalt - dagen etter at han fylte 51 år.

Bare 25 minutter etter at likene av de uskyldige småjentene var blitt funnet i Baneheia, måtte Pedersen fortelle et fulltallig pressekorps om at forsvinningssaken hadde fått det verst tenkelige utfallet.

Arne Pedersen kjempet mot gråten. Det samme gjorde flere journalister som døgnet i forveien hadde levd side om side med barnas pårørende i håp om at ungene skulle bli funnet i god behold.

- JEG HADDE DET IKKE LETT på søndagskvelden, innrømmer Pedersen.

- Det var en helt spesiell stemning da jeg kom til politikammeret. Selv erfarne etterforskere hadde vanskelig med å forstå. Det var vanskelig å venne seg til tanken om at jentene var døde.

- Skjønte du det med én gang?

- Nei. Det måtte synke inn, altså. Det måtte det, gjentar Pedersen.

- Jeg måtte bare akseptere det, ikke sant? Men til å begynne med var det helt uvirkelig, sier han.

Siden søndag har kriminalsjefen vært frikoplet, som han kaller det.

Han har ikke sett ungene siden han dro hjemmefra søndag.

- Jeg savner dem, sier Pedersen.

- Programmet har vært så tettpakket at det ikke har vært mulig å få så mye som et friminutt sammen med ungene. Det forstår familien, sier han håpefullt.

Kriminalsjefen i Kristiansand er innflytter med barndomsrøtter i Ålesund.

Arne Pedersen er kjent som en ærlig, utadvendt og ikke minst lystig fyr. Hans sinnelag er vennlig. Men nåde den som prøver å sluntre unna sjefens krav og målsettinger.

- Det er ingen som tviler på hva Arne mener når han først sier fra, sier en kilde som ønsker å være anonym.

Samme kilde understreker at Pedersen også stiller strenge krav til seg selv.

Det er inspirerende å jobbe sammen med ham, sies det.

ARNE PEDERSEN har usedvanlig stor arbeidskapasitet. Kolleger fleiper med at han henter inspirasjon hos sin unge samboer Ingrid Thorsen (39), som også er politijurist i Kristiansand.

I parets hjem på Lund i Kristiansand bor også Thorsens to barn fra tidligere ekteskap - en gutt på 12 og ei jente på 10 år. Pedersen selv har to sønner på 30 og 12 år fra tidligere ekteskap.

I yngre dager var Pedersen kjent som prototypen på et B-menneske. Med årene har han endret døgnrytme og går tidligere til ro enn før.

Dessuten bruker han naturen. Han tar seg gjerne en spasertur. Gjerne i Jegersberg-området, som ligger på den andre siden av Otra i forhold til Baneheia.

PEDERSEN INNRØMMER at han har sovet lite siden søndag. Det har også vært problematisk å få i seg nok mat. Kjøret har vært knalltøft:

- Jeg blir liggende våken når jeg først får lagt meg. Jeg drar med meg en del tanker som jeg sysler og styrer med.

Etter en lang arbeidsdag er det som alltid mye som må fordøyes. Hver dag avsluttes med et oppsummeringsmøte.

- Jeg innrømmer at det er litt vanskelig å ta vare på seg selv i disse dagene, sier Pedersen.

- Hvis vi finner en løsning, vil jeg at alle som har deltatt skal samles for å markere dette ved å ta litt god mat og drikke, sier Pedersen.

Han godtar tilbudet om å rette uttalelsen fra «hvis» til «når vi finner en løsning».

- Jeg er like optimistisk med hensyn til at vi oppklarer drapene, sier han.

  • Artikkelforfatteren er journalist

ved Dagbladets kontor i Kristiansand.

Arne Pedersen (51)

Arne Pedersen har jobbet ved Kristiansand politidistrikt i ti år, fem av dem som leder av kriminalavdelingen.

Pedersen er utdannet jurist, og har tidligere jobbet ved Sunnmøre politidistrikt, som dommerfullmektig i Horten og som saksbehandler i Miljøverndepartementet.

Arne Pedersen er samboer med Ingrid Thorsen (39), som også er politijurist i Kristiansand.

I parets hjem på Lund i Kristiansand bor også Thorsens to barn fra tidligere ekteskap - en gutt på 12 og ei jente på 10 år. Pedersen selv har to sønner på 30 og 12 år fra tidligere ekteskap.