SPILLER HØYT:  Den greske statsministeren Alexis Tsipras overrasket en hel verden da han erklærte at Hellas vil holde folkeavstemning for å vite om grekerne vil godta kreditorenes reformkrav. - Hittil har ikke populariteten falt så mye, men hvis bankene åpner med drakmer som valuta, vil han slite, mener Hellas-eksperten Alexander Zlatanos Ibsen. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Scanpix
SPILLER HØYT: Den greske statsministeren Alexis Tsipras overrasket en hel verden da han erklærte at Hellas vil holde folkeavstemning for å vite om grekerne vil godta kreditorenes reformkrav. - Hittil har ikke populariteten falt så mye, men hvis bankene åpner med drakmer som valuta, vil han slite, mener Hellas-eksperten Alexander Zlatanos Ibsen. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / ScanpixVis mer

Sjeføkonom: - Kaos i Hellas uansett hva som skjer

De greske bankene er stengt, folk hamstrer penger og mat og gjemmer kontanter i madrassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra og med mandag holdes bankene i Hellas stengt og landets økonomi er på full vei mot konkursens rand. Hva er det egentlig statsminister Alexis Tsprias og hans regjering holder på med? Økonomer og Hellas-eksperter tør ikke å si noenting sikkert.

- Det eneste vi kan si sikkert, er at det går galt. Dette er et eksperiment som velgerne ble med på med valget i januar, men det er en tragedie fra ende til annen, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea.

Våkner opp til drakmer? Økonomen får støtte av Alexander Zlatanos Ibsen, Hellas-ekspert og forfatter av boka «Gresk blod». 

VIL UT AV EURO-SONEN:  Anti-EU-demonstranter brenner en EU-seddel utenfor EU-kontoret i Aten i dag. Hellas erklærte i dag at bankene vil holde stengt i morgen, og at landet vil innføre kapitalkontroll. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Scanpix
VIL UT AV EURO-SONEN: Anti-EU-demonstranter brenner en EU-seddel utenfor EU-kontoret i Aten i dag. Hellas erklærte i dag at bankene vil holde stengt i morgen, og at landet vil innføre kapitalkontroll. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / Scanpix Vis mer

- Det er ikke godt å vite hva som nå skjer, og hvilken valutaenhet bankene til slutt åpner med. Jeg tror de åpner med euro, men ser heller ikke bort fra at det blir drakmer, sier Zlatanos Ibsen.

Hellas-kjenneren holder likevel «en liten knapp på euroen». Flertallet av grekerne ønsker ifølge meningsmålinger å fortsette med EU-valutaen. Å bytte til drakmer er heller ikke gjort over natta. På grunn av den enorme usikkerheten rundt Hellas' framtid, ba statsminister Tsipras sentralbanken om å innføre kapitalkontroll og stengte banker fra og med i dag.

Skyver trøbbel på grekerne Det eneste som er sikkert, er at Hellas yngste statsminister gjennom tidene, Alexis Tsipras, er en mann med enormt mot. Nå skal grekerne ha folkeavstemming om EUs og IMFs krisepakke. Inntil folkeavstemmingen er avholdt, antas det at bankene holdes stengt på grunn av den enorme uvissheten rundt landets framtid.

NEI:  En mann går forbi en grafittivegg der det står nei til EU. Foto: Aris Messinis / Afp / Scanpix
NEI: En mann går forbi en grafittivegg der det står nei til EU. Foto: Aris Messinis / Afp / Scanpix Vis mer

Grekerne er delt, men vi vet ikke hvordan ennå. Og hva skal de stemmer over denne skjebnesøndagen? Lurer mange. Hellas har jo ikke klart å bli enige med lånegiverne, som er EU-kommisjonen, Eurobanken og Pengefondet.

- Hittil har nok ikke Tsipras mistet mye støtte, men hvis Hellas til slutt ender opp med drakmer, vil det bli nyvalg. Presidenten har også sagt at han går av hvis Hellas går ut av euro-samarbeidet. Dessuten viste meningsmålinger i helga at flertallet grekere foretrekker euro og en dårlig deal mellom Hellas og lånegiverne, sier Zlatanos Ibsen.

HAMSTRER PENGER:  Over 60 prosent av minibankene i Hellas ble meldt tomme for kontanter. Innbyggerne forsøkte å få ut sparepengene sine i dag. Foto: Angelos Tzortzinis / Afp / Scanpix
HAMSTRER PENGER: Over 60 prosent av minibankene i Hellas ble meldt tomme for kontanter. Innbyggerne forsøkte å få ut sparepengene sine i dag. Foto: Angelos Tzortzinis / Afp / Scanpix Vis mer

Fortsetter:

- Det er virkelig krise nå, og det er ikke godt å si hva Tsipras holder på med. Han trodde han skulle klare å få til noen under forhandlingene, men klarte det ikke. Så skyver han problemet over på grekerne sjøl, ved å holde folkeavstemming.

Hamstrer mat og penger Mens lederne i Hellas og EU vrir hodene for å finne en løsning, tar grekerne grep for egen framtid ved å hamstre mat og penger. Både butikkhyllene og minibankene tømmes. I dag er minibankene åpne, men så mange som 60 prosent ble meldt tomme for kontanter, ifølge AFP. Tirsdag forfaller også låneavdraget til Pengefondet (IMF), som igjen betyr at Hellas på papiret er konkurs. Ingen vet hva som da vil skje.
 
- Det er ennå en teoretisk mulighet for at regjeringen i Aten kan forsøke å komme tilbake til forhandlingsbordet. Men alt er uvisst. Situasjonen blir kaotisk, uansett hva som skjer, sier Juel i Nordea og fortsetter:

- De som har bestilt tur til Hellas må ha med seg kontanter. Sjøl ville jeg nå ikke ha bestilt tur, eller jeg ville ha forsøkt å gjøre om billetten. Vi vet ikke om konsekvensene nå når bankene stenger. Da kan økonomien stoppe helt opp, sier Juel.