Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeføkonom: - Tallene er ingen lysting lesning

Norges Bank har torsdag lagt frem utlånsundersøkelsen for 4. kvartal 2015.

 Lavere vekst:  Dagens utlånsundersøkelse fra Norges Bank indikerer et fall i boligprisveksten, mener sjeføkonom Shakeb Syed. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA
Lavere vekst: Dagens utlånsundersøkelse fra Norges Bank indikerer et fall i boligprisveksten, mener sjeføkonom Shakeb Syed. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/FA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Bankene rapporterer om noe strammere kredittpraksis overfor husholdninger og foretak i 4. kvartal i fjor, skriver Norges Bank i sin kvartalsvise utlånsundersøkelse torsdag.

Innstrammingen er særlig knyttet til de makroøkonomiske utsiktene. Enkelte banker trakk også fram at forskriften om krav til nye utlån med pant i bolig, som trådte i kraft 1. juli i fjor, har bidratt til strammere kredittpraksis. Bankene rapporterte at de strammet inn på kravene til maksimal gjeld i forhold til boligens verdi og avdragsfrihet i 4. kvartal

Utlånsmarginene på lån til husholdninger falt ifølge sentralbanken noe i 4. kvartal og det ventes å falle ytterligere neste kvartal. Marginene på lån til foretak steg på sin side noe i 4. kvartal og ventes å stige videre i neste kvartal.

Bankene rapporterer dessuten om litt lavere etterspørsel etter kreditt fra husholdningene og om lag uendret etterspørsel fra foretakene i 4. kvartal.
Lavere boligprisvekst? Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank1 Markets er ikke spesielt positiv etter å ha gått gjennom tallene.

- Tallene er ingen lystig lesning. Nå kommer ikke dette som noen stor overraskelse på oss, ettersom vi ser på dette som et konkret resultat av oljeprisfallet og et strengere regulatorisk regime, skriver han i en fersk oppdatering.

- Dagens rapport indikerer en videre nedgang i kredittveksten fremover. Dette er igjen konsistent med lavere aktivitet i eiendomsmarkedet og foretaksinvesteringer. Hva angår boligprisene, tilsier dette en avmatning i boligprisveksten i 2016 - noe vi lenge har trodd på.

Selv om Syed mener tallene er dårlig nytt, svartmaler han ikke situasjonen for boligmarkedet.

- Risikoen utover denne hovedprognosen ligger på nedsiden, i form av at bankenes kredittpraksis innstrammes betydelig mer enn det vi ser for oss, at låneetterspørselen avtar merkbart mer enn vår antagelse, at dette i sum fører til en stor avmatning i kredittveksten - i så tilfelle er risikoen for et betydelig boligprisfall tilstede. Men det tror vi altså ikke vil skje, avslutter sjeføkonomen.

Flere nyheter - Sjansen for at vi er i nærheten av en topp er ganske stor
Boligprisene stiger videre - men her blir alt billigere
Spår bare minimalt fall i boligprisene: - Da vil de begynne å stige igjen

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media