- Vet hva som må til: Og jo før
&nbsp;<span style="background-color: inherit;">vi starter omstillingene, jo bedre er det,&nbsp;</span><span style="background-color: inherit;">mener Elisabeth Holvik. Foto: Finansavisen</span>
- Vet hva som må til: Og jo før  vi starter omstillingene, jo bedre er det, mener Elisabeth Holvik. Foto: FinansavisenVis mer

Sjeføkonom: - Trygdeordningene må endres

Kutt i passiverende stønader og en ny pensjons-reform må til for å berge stats-finansene, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansavisen: SpareBank 1-sjeføkonom Elisabeth Holvik mener regjeringen i Perspektivmeldingen ikke gir svarene på hvordan de langsiktige utfordringene for statsfinansene kan og skal møtes, skriver Finansavisen.

- Ikke bærekraftig

Holvik peker i sin månedsrapport på ni sentrale utfordringer som gjør at dagens velferdsmodell ikke er bærekraftig. Disse inkluderer lavere oljeinntekter og inntekter fra Oljefondet, aldringen av befolkningen og lav sysselsettingsgrad blant innvandrerne og en offentlig sektor som nå utgjør over 50 prosent av økonomien.

Hun mener det er vanskelig å si hvilken utfordring som er den tøffeste:

- Men hvis flere av faktorene fortsetter i negativ retning, vil det få store negative effekter for samfunnet og for hele samfunnets virkemåte.

Noen trekk, som demografien, kan et stykke på vei beregnes. Det gjelder ikke konsekvensene av store teknologiske endringer.

- Må endre incentivene

- Er det noen av punktene som utpeker seg som lavthengende frukt, som raskt kan endres med store gevinster?

- Vi har fått en mengde råd, fra OECD, Brochmann-utvalget og andre, om å endre incentivene til arbeidslinjen. Jo fortere vi får til dette, og jo fortere vi endrer pensjonsordningene, blant annet i offentlig sektor, jo mindre tøff blir omstillingen på lang sikt, sier Holvik til Finansavisen, og fortsetter;

– Vi vet hva som må til. Vi må kutte i passiviserende stønader, i kontantstøtte og sykelønn. Dette er politiske valg, men vi må kutte i velferdsytelser for å styrke arbeidslinjen og få folk til å stå lengre i arbeid.

Flere økonomisaker:

Trygve Hegnar: - Stinkende rik

Russisk rulett ikke å sjekke disse skattepunktene