Sjeføkonom: - Vi står ved et USA-skifte nå

Andreassen ser meget lyst på gårsdagens BNP-tall.

 Meget positiv:  Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen ser meget lyst på gårsdagens BNP-tall fra USA. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Meget positiv: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen ser meget lyst på gårsdagens BNP-tall fra USA. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - BNP-tallene i USA var bedre enn ventet i andre kvartal, og ikke fullt så ille som meldt i første kvartal. Bedriftene er nå i ferd med å investere for vekst, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, til Finansavisen torsdag.

Mens økonomene ventet 3 prosent var den årlige veksttakten i USA på friske 4 prosent i andre kvartal.

Samtidig ble veksten i første kvartal, som hadde blitt revidert ned fra rundt null til minus 2,9 prosent, justert litt opp til minus 2,1 prosent.

- Vi står ved et skifte nå. Det vil bli sett på som riktig å investere og øke kapasiteten for å vokse. Bedriftene går fra sparemodus til ekspansjonsmodus, sier Andreassen til Finansavisen.

For mens investeringene hadde en veksttakt på 17 prosent i andre kvartal, mot minus 6,9 prosent i første kvartal, hadde samtidig eksporten en veksttakt på 9,5 prosent, opp fra minus 9,2 prosent. Personlig forbruk steg 2,5 prosent.

- Det viktige her er at bedriftenes investeringer begynner å komme i gang. De har bra kontantstrøm, de har tilgang på kreditt, de har tilgang på egenkapital, sier han videre.

Som følge av de gode tallene styrket dollaren seg til 1,3370 mot euro, det sterkeste nivået siden i fjor høst. Også renten på de tiårige statsobligasjoner styrket seg til over 2,50 prosent.

Flere nyheter Blandet på Wall Street
Sjefanalytiker: Dette var bedre enn ventet
BNP-tall fra USA overrasker kraftig