HØYT TEMPO: Sjeføkonom Jan L. Andreassen ønsker å redusere boligbyggingen til det halve av dagens nivå over noen år. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.
HØYT TEMPO: Sjeføkonom Jan L. Andreassen ønsker å redusere boligbyggingen til det halve av dagens nivå over noen år. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg.Vis mer

Sjeføkonom: Det er slik man skaper boligkrakk

- Det er overhengende fare for at utbyggerne fortsetter å gi bånn gass, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen.

(Hegnar.no): Torsdag kom nye boligtall fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi som viste at boligprisene falt 1,1 prosent i desember. Justert for sesongvariasjoner var boligprisene ned 0,5 prosent.

I Oslo falt prisene 1,0 prosent i desember, mens fallet var på 6,2 prosent i 2017. Det var den svakeste utviklingen i landet. Boligprisene i Oslo har da falt 11,5 prosent siden toppen i april, mens de for hele landet er ned 6,7 prosent fra toppen.

Boligprisene i Norge er nå 2,1 prosent lavere enn for ett år siden.

Frykter videre prisfall

- Nedgangen i brede lag av leilighetsmarkedene Norge rundt vil fortsette, med størst nedgang der byggekranene ruver over boligområdene som ljåer. De kramgode familieboligene nær de store byene vil fortsette å stige i verdi. Det er i det hele tatt der hvor byggeaktiviteten er størst at prisfallet kan bli alvorlig, slår Jan L. Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen, fast på sin blogg.

Andreassen mener vi bygger for en befolkningsvekst som ikke eksisterer. Han tror mange entreprenører og byggherrer vil tape store penger de nærmeste år dersom de ferdigstiller ting som ikke lar seg selge til regningsvarende priser.

I 2017 ble det gitt om lag 37.000 igangsettingstillatelser. Ytterligere 3.000 boliger kommer til fra konvertering av næringsbygg til boligformål. I samme år måler Statistisk Sentralbyrå at 3.000 boliger faller fra grunnet riving eller fraflytting.

Noe må skje

Om sjeføkonomen tar på seg sine «positive» briller og titter inn i fremtiden, utelukker han ikke at boligmarkedet kan få en såkalt myk landing. Oppskriften er å redusere boligbyggingen til det halve av dagens nivå over noen år. Gradvis stigende lønninger i samfunnet, og vedvarende lave renter, vil hindre voldsomme boligprisfall.

- Det er imidlertid overhengende fare for at utbyggerne fortsetter å gi bånn gass. Det er slik man skaper boligkrakk. Og jo lenger tid boligbyggerne bruker på å komme til sans og samling, desto større fare er det for at krakket kommer, avslutter Andreassen.

DNB frykter prisfall i 2018

Økonomene i DNB Markets venter at prisene vil fortsette å falle gjennom 2018, med 0,3 prosent per måned i snitt, som innebærer et gjennomsnittlig fall på 3,5 prosent fra i fjor til i år.

- Det betyr altså en litt svakere nedgang enn det vi har sett så langt. Først i andre kvartal neste år venter vi en svak oppgang i prisene. Vårt syn på boligmarkedet er svakere enn det Norges Bank legger til grunn, og er en viktig årsak til at vi ikke tror renten vil bli satt opp før i september 2019, skriver DNB Markets i en rapport fredag.

Nordea håper vi nærmer oss bunnen

- Norges Bank ble nok beroliget, nedgangen var nær deres anslag som innebærer et fall på ¼ prosent per måned frem til mars. Den sesongjusterte nedgangen var bra i tråd med trenden siden fallet startet i vår, skriver Erik Bruce i fredagens rapport fra Nordea Markets.

Bruce tror ikke nedgangen er over med fallet i desember. Årsaken til det er at det fortsatt ligger mange boliger ute for salg. På den positive siden kan vi lese at Nordea tror bunnen snart er nådd. Bruce minner om at boligprisene ikke er spesielt høye i forhold til inntekt og rente, og optimismen er på vei opp med stadig flere i jobb.

- Lavere priser vil lokke flere unge til å flytte litt tidligere hjemmefra, avslutter Bruce.

Andre økonominyheter:
Disse aksjene har hatt en PANGstart på 2018
​Knalltøff start på 2018 – her er taperaksjene