Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeføkonom etter oljetall: - Bankers med rentekutt

Operatørene på norsk sokkel anslår nå lavere oljeinvesteringer enn tidligere ventet.

 Bankers med rentekutt:  Operatørene på norsk sokkel anslår nå lavere oljeinvesteringer enn tidligere ventet. Foto: © Per Eide / Samfoto
Bankers med rentekutt: Operatørene på norsk sokkel anslår nå lavere oljeinvesteringer enn tidligere ventet. Foto: © Per Eide / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Operatørene på norsk sokkel anslår nå investeringene innen næringene utvinning av olje og gass og rørtransport til å bli 165,9 milliarder kroner for 2016. Dette er 1,1 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2016, gitt i 1. kvartal, melder SSB.

Anslaget representerer et fall på hele 14,8 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2015.

Nedgangen fra 2015 kommer innenfor alle investeringsområder, men den er klart størst innen kategoriene felt i drift og leting.

For felt i drift er anslaget nå 70,6 milliarder kroner - 12,6 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015.

Investeringene til letevirksomheten i 2016 er nå anslått til 22,3 milliarder kroner. Dette er hele 30,1 prosent lavere enn anslaget for 2015 gitt i 2. kvartal 2015.

2017 Ifølge SSB anslås investeringene innen næringene utvinning av olje og gass og rørtransport til å bli 153,2 milliarder kroner for 2017.

Det er hele 18,7 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2016, gitt i 2. kvartal 2015.

Det er ifølge SSB grunn til å fortolke den kraftige nedgangen som indikeres fra 2016 til 2017 med forsiktighet.

"Fra målingen i 2. kvartal 2015 til målingen nå i 2. kvartal 2016 har anslaget for 2016 gradvis falt fra 188,4 milliarder til 165,9 milliarder kroner. Nesten hele denne nedgangen har kommet innen letevirksomheten", skriver SSB.

"Historiske tall viser at anslagene i de tre første kvartalene i statistikkens anslagssyklus tenderer til å underestimere de endelige investeringene, men i avtagende grad. Videre blir investeringene i de tre første anslagene i investeringsåret overestimert, i tiltagende grad, fram til undersøkelsen i 3. kvartal, for deretter å avta noe i det siste anslaget i 4. kvartal", heter det i meldingen.

SSB påpeker at anslagsutviklingen for 2016 altså så langt er svært ulik den man ser for et normalår.

"Dette kan ha sammenheng med oljeprisnedgangen høsten 2015 og vinteren 2016. Det er grunn til å tro at anslagsutviklingen for 2017 blir mer lik et normalår enn anslagsutviklingen for 2016 så langt. Det er derfor ikke usannsynlig at nedgangen fra 2016 til 2017 blir mindre enn det som indikeres i undersøkelsen nå".

Leteinvesteringene i 2017 er ventet å være 26,7 milliarder kroner, mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 47,1 milliarder kroner. Investeringene i felt i drift i 2017 anslås til 62,7 milliarder kroner.

Les mer hos SSB.

Bankers med rentekutt Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets skriver i en oppdatering at det han omtaler som "usedvanlig svake oljeinvesteringstall" øker sannsynligheten for rentekutt allerede neste måned.

- Den store nyheten i disse tallene er anslaget om et drastisk fall i oljeinvesteringene også i 2017. Dette anslaget på -18,7% er langt lavere enn anslaget til Norges Bank (-7%), Finansdepartementet (-8%) og SSB (-3,7%). Nå får vi virkelig håpe på at dette estimatet ikke materialiserer seg, for hvis dette slår igjennom er det alt annet enn gode nyheter for norsk økonomi, skiver Syed, og fortsetter:

- I så tilfelle ser vi ikke bort i fra nullrente eller minusrente også fra Norges Bank. Disse tallene øker sannsynligheten for at neste rentekutt kan komme i juni i år, men fortsatt anser vi den sannsynligheten for <50%, slik at det ikke er vår hovedprognose (Norges Bank anslår denne sannsynligheten til 35% i sin rentebane). Men at det blir et rentekutt etter sommeren ser vi nå som bankers.

Flere nyheter Oljelagrene falt mye mer enn ventet
Ikke gjort nok for å få kapasitet ut av markedet
- Fremtiden ser mørk ut for Seadrill

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!