Knut Anton Mork:  Frykter tøffere tider i Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Knut Anton Mork: Frykter tøffere tider i Norge. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Sjeføkonom frykter lønnskutt i Norge

Fallende oljepris kan i verste fall føre til at du må gå ned i lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Også Finansdepartementet spør seg hva oljeprisfallet betyr for norsk økonomi. I går forsøkte departementet å få noen svar fra sitt «rådgivende utvalg for modell- og metodespørsmål».

Kjøligere Ifølge Finansavisen er det enkle svaret at norsk økonomi selvsagt blir merkbart kjøligere. Derfra og ut spriker vurderingene.

Forsker Ådne Cappelen ved SSB tror omstillingene blir betydelige, men vil ikke snakke om noen norsk krise, i hvert fall ikke uten en sterk internasjonal økonomisk krise samtidig.

- Vi får en drøy håndfull år med kjempelav vekst, og hvor fleksibiliteten i arbeidsmarkedet og mindre arbeidsinnvandring gjør at vi ikke får så veldig store utslag i arbeidsledigheten, sier Cappelen til Finansavisen.

Mork er bekymret Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets holdt et av de andre innleggene i går, og tegnet et langt dystrere bilde.

Ifølge Finansavisen er Mork særlig opptatt av hvordan oljeæraen har blåst opp kostnadsnivået og lønninger i resten av økonomien.

- Jeg tror ikke det vil holde med svakere lønnsvekst. Trolig må det lønnskutt til, avslutter Mork.

Flere nyheter Boligprisene stiger videre
- Full krig i oljemarkedet
Husholdningene mest pessimistiske til lønnsvekst