KRITISK: Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er kritisk til at regjeringen vil legge ned oljefondets etikkråd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KRITISK: Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken er kritisk til at regjeringen vil legge ned oljefondets etikkråd. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Sjeføkonom mener etikken i oljefondet blir svakere

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det etiske arbeidet styrkes av at oljefondets etikkråd legges ned og ansvaret overlates til Norges Bank. Det etiske arbeidet blir altfor svakt, frykter sjeføkonom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er engstelig for at den nye ordningen med å legge Etikkrådet under Norges Bank, vil gjøre det etiske arbeidet altfor svakt, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Dagens Næringsliv.

Regjeringen foreslo fredag å legge ned Etikkrådet, som i dag gir Finansdepartementet anbefalinger om hvilke selskaper som bør svartelistes. Jensen vil nå gi Norges Bank ansvaret for alt arbeidet med å sørge for at fondets investeringer er etisk forsvarlige.

- Vi styrker etikkarbeidet, sa Jensen til NTB etter å ha lagt fram stortingsmeldingen om forvaltningen av oljefondet.

Men forslaget møtte kraftig motstand.

Knut Anton Mork frykter nå at etiske betraktninger blir en sak for fondets administrasjon. Konsekvensen blir at sjefen for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, får mer makt, mener han.

- Etiske betraktninger må ikke bli en sak for fondets administrasjon. Fondets ledelse bør ikke gi instruksjoner eller overstyre etiske råd. På det punktet er jeg skeptisk, sier sjeføkonomen som samtidig sier han forstår intensjonen til Jensen om å legge etikkvurderingene inn under bankens styre.

- Men det krever et styre som har ekspertise på etikk. Jeg synes det er vanskelig å se at dagens styre i Norges Bank har det, sier han.

(NTB)