Roger Bjørnstad tror ikke tiltak som ikke påvirker incentivene til å kjøpe bolig vil dempe boligprisveksten. Foto: Iván Kverme
Roger Bjørnstad tror ikke tiltak som ikke påvirker incentivene til å kjøpe bolig vil dempe boligprisveksten. Foto: Iván KvermeVis mer

Sjeføkonom ser ingen nevneverdig boligpriseffekt

Roger Bjørnstad tror ikke at forslagene om en strengere boliglånsforskrift vil dempe boligpris- eller gjeldsveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Finanstilsynet foreslo i september å stramme til i boliglånsforskriften. I tillegg til litt tøffere praktisering av maksimal belåning av boligene, LTV, vil Tilsynet også ha en lånegrense på maksimalt fem ganger bruttoinntekt. Norges Bank sluttet seg før helgen til det meste av Tilsynets forslag.

- Jeg tror ikke det blir tiltak som dette som påvirker boligprisveksten eller gjeldsveksten nevneverdig. Også disse tiltakene vil ramme få i forhold til den store etterspørselen i boligmarkedet, men det er klart at vi kan se utslag i enkelte segmenter eller regioner, sier Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk Analyse, til Finansavisen.

Endrer ikke det fundamentale

Det viktige, mener Bjørnstad, er at de foreslåtte grensene for boliglån ikke endrer det fundamentale.

- Disse kriteriene endrer ikke lønnsomheten ved å kjøpe bolig. Man prøver å påvirke muligheten til å kjøpe bolig, men klarer ikke å påvirke ønsket om å kjøpe bolig. Dette vil også gi incentiver til å prøve å omgå reglene. Se bare hvordan enkelte nå bruker forbrukslån for å dekke egenkapitalen, sier Bjørnstad til Finansavisen.

- Finanstilsynet og Norges Bank hevder at formålet ikke er å styre boligmarkedet i seg selv, men å hindre farer for den finansielle stabiliteten. Kan de lykkes med det?

- Nei, jeg tror ikke effektene blir store på utsiktene for den finansielle stabiliteten. Hvis renten stiger, så må alle betale mer i renter og vil kutte ned på forbruket, men boligprisveksten har vært for høy for lenge til at dette endrer det store bildet, sier Bjørnstad til Finansavisen.

Vanskelig for Siv Jensen

- Hva tror du Finansdepartementet lander på, nå som Norges Bank støtter Finanstilsynets forslag?

- Det blir vanskelig å komme unna å innføre dette nå. Myndighetene har i flere runder lett etter andre måter for å stanse boligprisveksten, først og fremst på boligproduksjonssiden. Det har ikke lykkes til nå. Da blir det vanskelig for Siv Jensen og Finansdepartementet å avvise disse forslagene helt, men det blir nok et kompromiss, avslutter Bjørnstad.

Andre økonominyheter:
River hytte til 28 millioner – bygger kjempehytte til 150 millioner
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja