Sjeføkonom Jan L. Andreassen forventer flere rentekutt fra Norges Bank. Foto: Iván Kverme
Sjeføkonom Jan L. Andreassen forventer flere rentekutt fra Norges Bank. Foto: Iván KvermeVis mer

Sjeføkonom: Utsiktene er bekmørke

- Dette kan tvinge Norges Bank til å tabbe seg ut, med stor skade for norsk økonomi som resultat, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Onsdag ble det kjent at konsumprisindeksen (KPI) steg 0,6 prosent fra juni til juli 2016. Ifølge en sammenstilling utført av TDN Finans var det på forhånd ventet et fall på 0,1 prosent.

Tolvmånedersendringen i KPI var 4,4 prosent i juli, mot en ventet oppgang på 3,8 prosent. Dette er den største tolvmånedersveksten siden oktober 2008.

Frykter resesjon

- Sannsynligheten for en norsk resesjon har økt i den senere tid, med brexit og sommerens nye tilbakegang i oljeprisen. Og dagens KPI-tall bidrar til å øke troen på at det blir en resesjon å bale med i 2017, skriver Eika Gruppens sjeføkonom Jan. L. Andreassen på sin blogg og viser til onsdagens inflasjonstall.

Han tror BNP for Fastlands-Norge vil være svak utover høsten og falle neste år. Ikke bare fordi den høye prisveksten i Norge stjeler kjøpekraft fra husholdningene, men også fordi den siste KPI-målingen gjør det mer sannsynlig at Norges Bank fortsetter å holde for høye renter i tiden fremover.

Bekmørkt

- Utsiktene for den største komponent av BNP, privat konsum, er bekmørke, da vi får en sterk nedgang i kjøpekraften for brede lønnstagergrupper. Lønnsveksten i år er om lag 2,5 prosent, men veksten i konsumprisene er langt høyere, slår Andreassen fast.

Når privat konsum svikter, vil andre sektorer måtte vise markert vekst hvis vi skal unngå et tilbakeslag i norsk økonomi. Sjeføkonomen minner om at Statistisk Sentralbyrås mai-tellingen for investeringer, i olje, industri, bergverksdrift og kraftproduksjon peker mot en nedgang i deres samlede investeringer neste år på om lag 30 milliarder kroner, eller om lag ett prosentpoeng av Fastlands-BNP.

En reddende engel?

Eika Gruppens sjeføkonom trekker frem Norges Bank som en (mulig) reddende engel.

- Risikoen i dag må da bli at Norges Bank nærmest tvinges av sin egen retorikk til å holde rentene unødige høye fordi prisveksten er langt, langt over deres ønskede mål. Dagens KPI-tall kan slik sett tvinge Norges Bank til å tabbe seg ut, med stor skade for norsk økonomi som resultat, understreker Andreassen.

Sjeføkonomen mener feilen forsterkes hvis krona fortsetter å styrke seg, hvilket vil ramme eksporten av varer og tjenester.

- Så uten betydelige rentekutt fra Norges Bank, kutt som er sterke nok til å holde kronekursen svak, kan vi heller ikke regne med noen vekst i eksportvolumene fra Norge neste år. Uten vekst i privat konsum, og med nedgang i investeringene i vareproduserende næringer, pluss en ny svikt i eksporten, er det duket for negativ BNP-vekst for fastlandsøkonomien i 2017, avslutter Andreassen.

Andre økonominyheter:
Tror ikke på flere rentekutt - mener bunnen er nådd
I dag er fristen for å klage på eiendomsskatten