Sjeføkonom: Vi er nær toppen

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen tror vi er på eller nær toppen i denne konjunktursykelen.

TOPPEN ER (NESTEN) NÅDD: Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror vi er på eller nær toppen i denne konjunktursykelen. Foto: Eivind Yggeseth.
TOPPEN ER (NESTEN) NÅDD: Sjeføkonom Jan L. Andreassen tror vi er på eller nær toppen i denne konjunktursykelen. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

(Finansavisen): Eika Gruppens sjeføkonom Jan L. Andreassen skriver på sin blogg at mye tyder på at vi er på eller nær toppen i denne konjunktursykelen. Både hjemme og ute.

Toppen er (nesten) nådd

I Nord-Amerika og i Nord-Europa er de fleste land:

  • nær eller ved full sysselsetting
  • nær eller ved rekordhøye eiendomspriser og børskurser
  • nær eller ved rekordhøye nivåer i folks levestandarder

«Mange kritiserer de senere års ekspansive pengepolitikk for å ha skapt bobler i både finans- og i eiendomsmarkeder, men de lave rentene har i hvert fall gitt sitt bidrag til at verden av i dag er ved en konjunkturtopp, med full sysselsetting i mange industrialiserte økonomier», skriver Andreassen.

Frykter fremtiden

Sjeføkonomen tror ikke det er dagens konjunkturbilde som bekymrer sentralbanksjefene. Han tror det er hva de har i vente som skaper stor angst i de ulike sentralbankbygg.

«Finansmarkedene er på tå hev. Sykliske aksjer handles i dag til gi-bort-priser. Obligasjonsmarkedene priser inn en ekspansiv pengepolitikk over de neste 20-30 år både i Europa, USA og i store deler av Asia. Markedene tror på mange år fremover med negative renter i Japan og i Euro-området», understreker Andreassen.

Mangler sterke virkemidler

Sjeføkonomen tror ikke sentralbankene vil tillate økonomiene å falle ned i en dyp grøft fordi de denne gang, i motsetning til i 2008, ikke har sterke nok virkemidler til å få opp aktiviteten igjen hvis alle først har rukket å bli pessimister.

«Sentralbanksjefer av i dag må derfor være føre var», avslutter Andreassen.

Andre økonominyheter:
Sjeføkonom: Vi er nær toppen
Disse aksjene bør du satse på i september