Sjeføkonomen lar seg provosere av eiendomsskatt

Mange sjeføkonomer synes statlig eiendomsskatt er en strålende idé, men ikke sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 Midt-Norge.

SKATT: Sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 Midt-Norge liker dårlig forslaget om en statlig eiendomsskatt. Foto: Are Haram / Finansavisen
SKATT: Sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 Midt-Norge liker dårlig forslaget om en statlig eiendomsskatt. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner i sin nye bok for en statlig eiendomskatt.

Støre fikk støtte fra en rekke av Norges ledende økonomer, med Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i spissen. Og i møte med Trygve Hegnar mandag fortsatte Andreassen å argumentere sterkt for dette.

- Tryggheten i folks liv Finansavisen skriver tirsdag at sjeføkonom Petter Eilif De Lange i Sparebank 1 Midt-Norge lar seg provosere.

- Jeg erkjenner selvsagt at boliger er mer fordelaktig beskattet enn finansielle aktiva hvor verdsettelsen ved ligningen er markedsverdi, et kriterium det etter min oppfatning ville være fullstendig absurd å legge til grunn for boligbeskatningen, sier han til avisen.

Han mener at for folk flest, han selv inkludert, er ikke bolig et finansielt aktivum, men et livslangt prosjekt som representerer tryggheten i folks liv og familiens hjem.

De Lange mener også at en eiendomsskatt vil kunne treffe skjevt, for eksempel ramme hardere middelklassen enn de rike, ettersom middelklassen har en større andel av sin formue i eiendom.

Kommunal tilhenger
Han er ifølge avisen heller tilhenger av den eksisterende eiendomsskatten som enkelte kommuner opererer med.

- Den bidrar til å finansiere deler av det som for lokalbefolkningen er svært synlige og dokumentertbare kommunale tjenestetilbud i den enkelte kommune.

Han mener dette vil ha mye større aksept og troverdighet i befolkningen enn en statlig eiendomsskatt i verdens rikeste land.

Flere nyheter Kutter prisen på unik fjellgård med 8 millioner
Arveavgiften er borte, men du kan stadig gå i arvefella
Frykter at boligprisene kan stige 15 prosent det kommende året