Sjeføkonomen stoler ikke helt på boligbyggerne

- Det ikke bare tekniske krav, lang reguleringstid, bedre klagemuligheter og strengere kapitalkrav som presser prisene opp, hevder sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Selvaag Bolig doblet nesten inntjeningen i 2. kvartal, viste kvartalsrapporten i dag.

Boligbyggeren hadde et resultat før skatt på 82,1 millioner kroner, opp fra 42,4 millioner kroner året før.

- Selvaag Bolig opprettholder et jevnt salg med store marginer (forskjell mellom kostnad og salgsinntekt), sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi til HegnarOnline.

Flate tomtepriser i fire år Han viser videre til en bekreftelse fra Selvaag på at tomteprisen på store tomteområder ikke har endret seg nevneverdig de siste fire årene.

- Det vil si at boligutviklerne ikke betaler mer for tomter i dag enn de gjorde for fire år siden, og Selvaag Bolig indikerer at tomteprisene skal ned, sier sjeføkonomen.

Selvaag Bolig-sjef, Baard Schumann sier, ifølge Krohn-Pettersen, at entreprisekostnadene ikke har økt fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år.

Bård Schumann var gjest i Økonominyhetene med Trygve Hegnar onsdag

- Samtidig registrerer vi at marginene fortsatt holder seg sterke, og har økt fra 14,6 prosent i 2. kvartal i fjor til 15,3 prosent i 2, kvartal i år (EBITDA-margin), sier han.

Krohn-Pettersen legger også til at dette kommer til tross for at Selvaag har færre solgte enheter i år enn i samme periode i fjor.

- Boligbyggerne styrer prisene På dagens resultatpresentasjon merket Krohn-Pettersen seg Schumanns uttalelser om at deres priser/marginer skal holdes også i fremtiden.

- Det er entreprenørene som er avhengig av rask igangsetting av prosjektene. Derfor vil entreprisekostnadene bli redusert, men marginene hos boligutvikler opprettholdt, sier sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi til HegnarOnline.

Dette mener Krohn-Pettersen bekrefter hans egen påstand om at boligutviklerne bygger i et tempo som gjør at de kan opprettholde sine høye boligpriser.

- Når Selvaag mener at både tomtepriser og entreprisekostnader skal ned, og boligutviklerne skal opprettholde sine marginer, er det sistnevnte som styrer boligprisene med sitt utbyggingstempo, hevder Krohn-Pettersen overfor HegnarOnline.

Skal få lov å tjene penger - Men det er vel også Selvaags rett og plikt å tjene så mye penger som mulig, og således var jo 2. kvartal bra.

- Selvsagt skal de tjene penger, de er tross alt også børsnotert. Men det er ikke lenge siden jeg så oppslag i diverse media at jeg skulle synes synd på deres syke oldemor — de mente de ville brenne inne med byggeklare og ferdigregulert tomter dersom boligprisene skulle fortsette å synke, sier Krohn Pettersen til HegnarOnline.

Han legger til at marginene til boligutviklerne har steget mye de siste årene og at prisene ville vært langt mer overkommelige hvis marginene hadde ligget på samme nivå.

Krohn-Pettersen mener at dette er med på å forklare de høye prisene, og at det ikke bare er tekniske krav, lang reguleringstid og klageadgang samt strengere kapitalkrav som presser prisene opp.