Sjeføkonomer mener at en statlig eiendomsskatt er en glitrende idé nå

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, mener at eiendomsskatt må til for å få et rettferdig og effektivt skattesystem. Ideen blir omfavnet av flere ledende økonomer.

EIENDOMSSKATT: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank, ramser opp flere argumenter for en statlig eiendomsskatt. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
EIENDOMSSKATT: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank, ramser opp flere argumenter for en statlig eiendomsskatt. Foto: Eivind Yggeseth / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tirsdag lanserte Jonas Gahr Støre sin nye bok «I bevegelse». På side 125 skriver han: «All toneangivende fagkunnskap argumenterer for at vi burde vri skattlegging mer i retning av fast eiendom. Det vil måtte gjøres med en tilpasset grad av bunnfradrag og andre skjerminger som sikrer hensynet til mennesker med vanlig bolig, og det vil måtte sikre at de med mest betaler mer.»

Glitrende ide? Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Swedbank, mener Jonas Gahr Støres idé er glitrende, skriver Finansavisen i dag.

- Dagens boligbeskatning er urettferdighet og ineffektivitet satt i system, tiden er overmoden for en statlig eiendomsskatt, sier han til Finansavisen.

Han mener at det er tre forhold forklarer hvorfor det er en riktig beskrivelse av dagens system.

For det første gjør dagens system at mennesker med dyre boliger betaler mindre i skatt enn mennesker i billige boliger. Desto større lån, desto høyere rentefradrag, i tillegg får de over tid en større kapitalavkastning på eiendommen sin som også er skattefri.

- Jeg har spurt mange om hvorfor vi skal ha et skattesystem som er billigst for dem som har størst evne til å betale for det, ingen har klart å gi meg et godt svar, sier Andreassen til avisen.

For det andre gjør dagens system det for gunstig å investere i eiendom fremfor andre aktiva.

- Det er bare å ta pengene ut av banken og kjøpe en større bolig, og skatten blir krympet. Vi overinvesterer i eiendom, sier han.

Skattlegg det som ikke kan flyttes? For det tredje mener Andreassen at den globale skattekonkurransen gjør at ikke-mobile skatteobjekter, slik som eiendom, blir mer aktuelle.

Han mener også at den manglende statlige eiendomsskatten er det store hullet i dette systemet, og det er derfor klokt av Støre å åpne for en skattereform som ser på hele systemet.

Andreassen får i avisen følge av flere ledende økonomer, og legger til at tidspunktet er riktig for å innføre en statlig eiendomsskatt i Norge.

- Rentene er lave, kapitalkostnadene ved å eie eiendom er lave, og da vil en skatt kunne innføres uten at den smerter for mye, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Vålerenga-spiller solgte sjelden bolig for stiv pris
?Hvordan kan boliger som ligger i 70 dager uttrykke et fantastisk marked?
Boligsalget i USA stiger mer enn ventet