Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefsflukt etter 22. juli

Mandag må fire ferske toppledere stå til ansvar for forgjengernes sviktende terrorberedskap

TERROREN:  Det ble flagget på halv stang ved høyblokka i regjeringskvartalet dagen etter bombeangrepet som totalskadet området. Mandag kommer rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Aleksander Andersen/NTB Scanpix
TERROREN: Det ble flagget på halv stang ved høyblokka i regjeringskvartalet dagen etter bombeangrepet som totalskadet området. Mandag kommer rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Foto: Aleksander Andersen/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når 22. juli-kommisjonen mandag legger fram sin «ærlige og usminkede» rapport om terrorangrepene, er det i hovedsak ferske toppledere som må bære ansvaret for beredskapen det skjebnesvangre døgnet.

Det store flertallet av dem som har utformet og utøvd norsk justispolitikk de siste åra, gikk nemlig av like før eller etter 22. juli.

De som har overtatt ansvaret, er:

• Grete Faremo (57). Overtok som justisminister 11. november 2011.

• Espen Barth Eide (46). Utnevnt til ny forsvarsminister 11. november 2011.

• Marie Benedicte Bjørnland (47). Utnevnt til ny PST-sjef 8. juni 2012.

• Øystein Mæland (52). Overtok som politidirektør 20. juni 2011.

Sviktet Av dem som hadde ansvar for politiberedskapen 22. juli i fjor, har politimesteren i Nordre Buskerud politidistrikt, Sissel Hammer — og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) — blitt på post.

Nordre Buskerud politidistrikt blir imidlertid trolig slått sammen med Søndre Buskerud i forbindelse med at Politidirektoratet ønsker å redusere antall politidistrikter fra 27 til 18. Dette blir avgjort i Stortinget til høsten.

- I løpet av et år er det vanlig at det er noen utskiftninger. Men det blir interessant å se hvor kommisjonen legger ansvaret, hvem som gjorde det de skulle, eller ikke gjorde det de skulle. Vi håper vi får en grundig rapport som gir svar, så får vi ta det derfra, sier Christin Bjelland i den nasjonale støttegruppa etter 22. juli til Dagbladet.

- Ut fra det kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv har sagt i media, har vi forstått at mye av rapporten vil være viet politiet. Her er det store forventninger om svar, både fra de etterlatte og ikke minst fra overlevende som sprang rundt i time etter time uten at det kom hjelp, legger hun til.

Politidirektør Øystein Mæland har allerede beklaget at politiet ikke var i stand til å pågripe gjerningsmannen tidligere.

- Jens har ansvaret Lederen av Stortingets justiskomité, Frp-nestleder Per Sandberg, mener det uansett er den sittende regjeringen og regjeringssjef Jens Stoltenberg som har ansvaret.

- Denne regjeringen satt ved makta både før og etter 22. juli. Statsråder kommer og går, men det er det likevel den til enhver tid sittende statsråd som må stå til ansvar, sier han, og legger til:

- Når statsråder, statssekretærer og departementsråder går av, blir uansett statsministeren sittende med det overordnede ansvaret, sier han til Dagbladet.

Han mener at regjeringen allerede før 22. juli var varslet om flere av de kjente kritiske punktene, som politihelikopteret som sto på bakken på grunn av bemanningstrøbbel.

- De visste også at den interne kommunikasjonen i politiet var elendig, som følge av at noen politidistrikt har analogt sambandsnett mens andre har digitalt. Regjeringen har hatt makta i sju år, og kan uansett ikke fraskrive seg det politiske ansvaret for beredskapen 22. juli i fjor, sier Sandberg.

Lederflukten
Lederflukten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media