Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjefsflukt fra det offentlige

Stadig flere toppsjefer i det offentlige helsevesenet forsvinner til det voksende private helsemarkedet. Grunnen mange oppgir, er frustrasjon over uklare ansvarsforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg går aldri tilbake til det offentlige før jeg er sikker på å få sjefe fullt ut, sier tidligere KrF-statsråd Laila Dåvøy. Arbeids- og administrasjonsministeren fra Bondevik-regjeringen er en av mange fra det offentlige helsevesen som i det siste har konvertert til det private næringsliv. Selv om lønna er viktig for de fleste av dem som Dagbladet har snakket med, er det manglene i det offentlige som er den sterkeste årsaken til flukten. Den ideologiske motstanden mot private løsninger i helsesektoren ser ut til å ha blitt svekket høyt opp i byråkratiet.

Forstår

- Jeg skjønner frustrasjonen til topplederne i helsevesenet. Det er helt avgjørende at sjefer får den nødvendige beslutningsmyndigheten, sier Dåvøy som denne uka begynte på sitt første oppdrag for Olsten Norsk Personal. Gjennom sitt nystartede firma Ledelse og Dialog skal hun få helsevesenet til å leie inn sykepleiere og leger, noe hun selv raste imot da hun var leder i Sykepleierforbundet.

Lettelse

Problemene i det offentlige, velstandsøkning og helsebevisste forbrukere har skapt et voksende marked for private helsetjenester. Og sjefene rekrutteres fra offentlige sykehus og byråkrati.

- Det var en lettelse å begynne i det private igjen. Som direktør på Rikshospitalet, opplevde jeg at organisasjonen ikke aksepterte beslutninger, sier Petter Faye-Lund som nå er sjef for Storebrand helseforsikring. Hans siste jobb i det offentlige var spesialrådgiver i Sosial- og helsedepartementets sykehusavdeling. En annen som har forlatt det offentlige lønnsregulativet, er Jon Norseth. Han var førsteamanuensis på Rikshospitalet før han gikk over til et privat laboratorium. Nå er han konserndirektør for Volvat medisinske senter i Oslo.

- Det er nesten håpløst å være leder i det offentlige helsevesenet. Du får det fulle ansvaret, men ikke myndighet til å handle, sier Norseth. Både Faye-Lund og Norseth mener fristilling av sykehusene til selvstendige juridiske enheter er helt nødvendig.

Hentet inn

Tidligere kommunaldirektør i Oslo, sykehusdirektør for Østfold sentralsykehus og assisterende direktør ved Rikshospitalet, Hans Olav Almaas , savner ikke det offentlige. Etter 13 år på toppen i helsevesenet ble han hentet inn som direktør for Bure Helse Norge som blant annet eier Volvat medisinske, flere røntgeninstitutter og serviceleiligheter med hjemmesykepleie og hjemmehjelp.

Adm.dir.

Som departementsråd i Sosial- og helsedepartementet var Steinar Stokke med på å fullføre forslaget til ny apoteklov som liberaliserer den eldgamle monopolnæringen. Like etterpå ble han administrerende direktør i Apo-kjeden. En annen i departementet som ble generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Ronny Rustad , er nå direktør for omsorg i Gjensidige Nor Forsikring.

PRIVATISERT: Laila Dåvøy jobbet tidligere i Sykepleierforbundet og regjeringen. Nå er hun i Ledelse og Dialog AS.