Sjefsøkonom: - Bankene vil være tilbakeholdne

Renta ned 0,5 prosent.

TILBAKEHOLDNE BANKER: Sjefsøkonom i DnB Nor, Øystein Dørum, tror bankene vil være tilbakeholdne med å følge Norges Bank sitt eksempel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
TILBAKEHOLDNE BANKER: Sjefsøkonom i DnB Nor, Øystein Dørum, tror bankene vil være tilbakeholdne med å følge Norges Bank sitt eksempel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):Øystein Dørum, sjefsøkonom i DnB Nor, tror ikke nødvendigvis bankene automatisk vil sette ned rentene, selv om Norges Bank onsdag formiddag bestemte seg for å sette ned styringsrenta med 0,5 prosent.

- Dette var en forventet faktor, og vi kan ikke påberegne at husholdningenes renter vil følge etter. Rentene ligger lavt nå, og det vil si at bankene vil være tilbakeholdne med å følge etter Norges Bank, sier han til Dagbladet, og understreker at han snakker på generelt grunnlag, og ikke på vegne av DnB Nor.

Svak utvikling
Det var i dag klokken 14 at Norges Banks hovedstyre besluttet å sette ned styringsrenten med 0,50 prosentenheter til 1,50 prosent med virkning fra 7. mai 2009.

- Ny informasjon bekrefter at verdensøkonomien er inne i den dypeste lavkonjunkturen i etterkrigstiden. Om noe har utviklingen vært svakere enn ventet, men det er også enkelte tegn til lysning. For å dempe utslagene i norsk økonomi er det riktig å sette styringsrenten videre ned, sa sentralbanksjef Svein Gjedrem under møtet.

Nå gjenstår det bare å se om bankene vil følge etter, påpeker Dørum.

- Men det er ikke påregnet at rentenedsettelsene fra bankene blir veldig store hvis de kommer, påpeker han.

Tror på mer rentekutt
Magnus Andreassen, sjefsøkonom i First Securities, sier at rentenedgangen var som ventet.

- Dette indikerer at de planlegger å ta av en kvart prosent igjen fram til juni, tror han.

Andreassen tror i motsetning til Dørum at flere banker vil følge opp Norges Bank og kutte renta.

- Rentekuttene i Norges Bank betyr mindre for utlånsrentene. Bankene skal tjene penger. Men det kommer nok rentekutt nå fra noen banker, men det blir nok ikke så mye som en halv prosent. Bankene med den høyeste renta vil nok kutte mer, tror han.