Sjefsøkonom: - Kjører langt for billigere kjøttdeig, men lavere boligrente vil vi ikke ha

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi lar nok en storbank få smake pisken.

 Kritikk:  Sjefsøkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener Sparebank 1 SR-Bank tjener for mye. Det er banken selv uenig i.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Kritikk: Sjefsøkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener Sparebank 1 SR-Bank tjener for mye. Det er banken selv uenig i. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Sparebank 1 SR-Bank la i dag frem solide tall for 3. kvartal.

Resultatet før skatt kom inn på 661 millioner kroner, opp fra 505 millioner kroner i samme periode i fjor.

- Resultatet preges av økte inntekter, økt effektivitet samt en fortsatt robust og balansert vekst. Dette i kombinasjon med god tilgang på langsiktig finansiering, er avgjørende for å møte skjerpede regulatoriske krav, sa banksjef Arne Austreid.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi gikk i forrige uke hardt ut mot DNB, som han mente lot kundene betale for byggingen av kjernekapital i henhold til disse kommende, skjerpede kapitalkravene.

Svinger pisken igjen
I dag er det altså Sparebank 1 SR-Bank som får smake pisken.

- Med samme grunnlag som DNB hevet SpareBank 1 SR-Bank renten i vår på boliglån, for å bygge kjernekapital. De eneste som tjener på dette er bankens eiere, aksjeeierne, sier Krohn-Pettersen.

Han viser til at aksjekursene i SpareBank 1 SR-Bank og DNB har steget 50 prosent de siste 12 månedene.

Med kvartalsregnskapene vi ser nå, er det ifølge sjeføkonomen ingen tvil om at bankene har lyktes med å bygge kjernekapital.

- Samtidig kan en bank som Skandiabanken også vise til en resultatøkning på 25 prosent fra i fjor til i år. Uten å sette opp renten.

- Hvorfor skal boliglånskundene ta ansvar for pengeinnsamlingen i SR-Bank? Det naturlige ville være å be eierne skyte inn mer egenkapital for å tilfredsstille de kommende statlige krav, sier Krohn-Pettersen videre.

- Finn deg en billigere bank
Han ber boliglånskunder våkne, og anbefaler alle som ikke ønsker å bidra til bankenes rentefest å finne seg en billigere bank.

- Vi kan kjøre langt for å kjøpe kjøttdeig fem kroner billigere enn på den vanlige matbutikken. Eller gjerne passere en bomstasjon for å fylle bensin 40 øre billigere per liter.

- Men de tingene som virkelig betyr noe økonomisk sett, som å bytte bank, er vi ikke like bevisste på. Ifølge Finans Norge byttet i fjor kun fem prosent av Norges befolkning hovedbankforbindelse. Det er altfor lavt, mener sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi.

Sentralbanksjef Øystein Olsen hevder overfor Reuters torsdag at det ikke er ikke mangel på konkurranse i det norske bankmarkedet.

- Det korte svaret er nei. Spesielt for boliglån opplever vi at det er betydelig konkurranse som fungerer, sa han i forbindelse med en tale i Trondheim.

- Vi er ikke i utakt med markedet Konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland, hevder banken tilbyr konkurransedyktige betingelser til enhver tid.

- Markedet avgjør hva vi er i stand til å hente ut, og vi føler definitivt ikke at vi har inntatt en posisjon der vi er i utakt med markedet, sier han i en kommentar til HegnarOnline.

- I kombinasjon med økte renteinntekter gjør vi også kostnadsreduserende grep internt. Effektiviteten gikk opp fra 2. til 3. kvartal, da kostnadene ble redusert med 39 millioner kroner, fortsetter Haugland.

Han mener bankens fokus på bedre lønnsomhet og styrkelse av kjernekapitalen er nødvendig.

- Dette vil i neste omgang gjøre oss i stand til å drive utlånsvirksomhet, som igjen vil bidra til vekst i lokal næringsutvikling og boligbygging. Så at banken er i utakt med markedet vil jeg avvise, sier Haugland.

- Bør være glad for sterk banksektor
Hva bidrar eierne med for å styrke bankens kjernekapital?

- Det får vi se når året er omme, men eierne har bidratt i form av redusert utbytte. Av fjorårsresultatet ble en betydelig andel holdt igjen - nærmere 70 prosent. Vi benytter alle muligheter for å tilfredsstille de nye regulatoriske kravene, slik at vi kan drive virksomheten sunnest mulig i møte med fremtiden, forklarer Haugland.

- Jeg vil si til Krohn-Pettersen at han bør være veldig glad for at banksektoren styrkes. Til syvende og sist vil det være til det beste for både næringsliv og bankkunder. Ustabile banker er en dårlig formel for stabilitet i samfunnet, fortsetter kommunikasjonsdirektøren.

Hva vil dere si til kundene som vurderer å bytte bank?

- Som sagt er vi veldig opptatte av å ha konkurransedyktige vilkår som er i takt med markedet. Vi følger med fra dag til dag. Prisen settes i markedet, noe vi forholder oss til, sier Haugland.

- Kan spare 220.000 kroner Sjeføkonom Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi gjør en sammenligning for to millioner kroner i boliglån.

- Her er en effektiv rente på 3,93 prosent det beste helkunder i SpareBank 1 SR-Bank kan få. De billigste bankene, som Skandiabanken og Boligkreditt.no, gir deg hhv. 3,50 prosent og 3,39 prosent effektivt, og du trenger heller ikke være helkunde.

Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi. Foto: Norsk Familieøkonomi
Sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi. Foto: Norsk Familieøkonomi Vis mer

- Det betyr at du står helt fritt til å velge andre banker som gjerne er bedre på for eksempel innskudd, sier han.

Krohn-Pettersen går videre ut fra at renteforskjellen mellom bankene holder seg på samme nivå som i dag.

- Da sparer du i løpet av nedbetalingstiden på 30 år nesten 220.000 kroner på å flytte fra SR-Bank til Boligkreditt.no. Folk må være klar over at det er snakk om betydelige beløp, understreker sjeføkonomen i Norsk Familieøkonomi, og viser til lånekalkulatoren til Boligkreditt.no.

- Innskyterne får godt betalt i dag Han hevder også SpareBank 1 SR-Bank er blant de dårligste i klassen av storbankene på innskudd, med 1 prosent i innskuddsrente, mot for eksempel yA Bank som har 3,4 prosent.

- Vi registrerer samtidig at SpareBank 1 SR-Bank har lavere utlåns- og innskuddsvekst sammenlignet med i fjor. Likevel klarer de å øke overskuddet med 370 millioner kroner på ett kvartal, samtidig som kostnadsveksten i banken vedvarer (100 millioner), sier Krohn-Pettersen.

Sparebank 1 SR-Bank-direktør Haugland synes sammenligningene er misvisende.

- Krohn-Pettersen har her valgt ensidig ett av produkter på utlån. Alle våre kunder med et førstehjemslån under 34 år betaler 3,70 prosent effektiv rente. En stor del av våre boliglånskunder betaler altså over 20 rentepunkter mindre, sier han.

- Det samme gjelder på innskudd. Alle som vil opprette innskuddskonto hos oss, får 3,05 prosent fra 100.000 kroner og oppover. Ser du på marginene våre på innskuddssiden, er det ikke veldig lønnsomt. Innskyterne får godt betalt i dag, legger direktøren til.

- Skandiabanken må også heve renten Haugland tar også tak i forskjellene som påpekes i forhold til Skandiabanken.

- Forskjellene skyldes veldig klart og tydelig at Skandiabanken ikke er underlagt norske krav. Skandiabanken har selv signalisert at de må øke rentene, og ifølge politiske signaler vil vi få se en harmonisering av regelverket mellom norske og svenske banker, sier han.

- Fordi reglene ikke er harmonisert, ser vi beklageligvis de differansene vi nå gjør. Men all den tid klare signaler på harmonisering foreligger, blir det å fremskrive differansene 30 år frem i tid en veldig unyansert betraktning, fortsetter direktøren.

Samtidig tviler Haugland på at det virkelig er så mye å hente på å bytte bank.

- I den store sammenhengen tror jeg er vanskelig å hente ut store gevinster på å hoppe fra ene banken til den andre. Over tid vil dette jevne seg veldig ut.

- Hvem som er mest konkurransedyktige på ulike produkter vil hele tiden korrigeres i markedet, avslutter SR-Bank-direktøren overfor HegnarOnline.

Flere nyheter DNB: - Han har ikke fulgt med i timen
Milliardærer vil børsnotere egen bank
Sparebank 1 med solid resultatvekst

Konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank/Flickr
Konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland. Foto: Sparebank 1 SR-Bank/Flickr Vis mer