TIGERSKJUL?: Et av interiørbildene fra bunkeren regjeringshæren på Sri Lanka offentliggjorde i dag. LTTE-geriljaens leder Velupillai Prabhakaran skal ikke ha vært i nærheten. Foto: AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIX
TIGERSKJUL?: Et av interiørbildene fra bunkeren regjeringshæren på Sri Lanka offentliggjorde i dag. LTTE-geriljaens leder Velupillai Prabhakaran skal ikke ha vært i nærheten. Foto: AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIXVis mer

Sjeftigers skjulested kan være funnet

Regjeringssoldater på Sri Lanka kan ha funnet bunkeren, men tamiltigrenes sjef er forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringssoldater på Sri Lanka kan ha funnet bunkeren der lederen for den tamilske LTTE-geriljaen skjulte seg. Men tamiltigrenes sjef, Velupillai Prabhakaran, er forsvunnet.

Bunkeren i to etasjer var utstyrt med et moderne ventilasjonsanlegg, og den som befant seg der etterlot seg en utstoppet tiger, en leketøyspistol og en flaske konjakk. Minst 20 LTTE-folk ble drept i kampene om anlegget, sa talsmenn for regjeringen i Colombo tirsdag.

Anlegget ligger skjult i en palmelund i Mullaittivu-distriktet nord på Sri Lanka, der regjeringsstyrkene fortsetter sin offensiv mot LTTE. Det er ukjent hvor Velupillai Prabhakaran oppholder seg, men ifølge regjeringen kan han ha flyktet fra landet med båt.

Tok flystripe
BILDE AV SJEFEN: Flere bilder fra stedet. AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIX-
BILDE AV SJEFEN: Flere bilder fra stedet. AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIX- Vis mer

Regjeringsstyrkene har også erobret den siste av LTTEs flystriper. Det skjedde under framrykkingen mot Thirivilaru i Mullaittivu-distriktet, kunngjorde forsvarsdepartementet i Colombo tirsdag. Tamiltigrene har i årenes løp greid å sette sammen flere småfly av innsmuglede deler.

Geriljaen skal ha bygd fem enmotors fly av den opprinnelig tsjekkiske typen Zlin-143, som er blitt brukt til angrep mot regjeringsstyrkene. Så sent som i september i fjor bombet slike fly en militærbase på Sri Lanka.

Tapet av flystripen og av bunkeren der Prabhakaran skal ha holdt til, er de foreløpig siste i en serie tilbakeslag for LTTE. Geriljaen har siden 1972 kjempet for å få opprettet en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av det som i dag er Sri Lanka.

Levende skjold
BORTE: LTTE-sjefen sjøl er imidlertid forsvunnet.  AFP/HO/LTTE/SCANPIX
BORTE: LTTE-sjefen sjøl er imidlertid forsvunnet. AFP/HO/LTTE/SCANPIX Vis mer

Mer enn 76.000 mennesker er drept i denne krigen. Det siste året er områdene under LTTEs kontroll redusert fra rundt 18.000 til mindre enn 300 kvadratkilometer, og ifølge regjeringen bruker geriljaen nå minst 120.000 sivile som «menneskelige skjold».

Ifølge FN er en kvart million mennesker truet av kampene som nå raser nord på Sri Lanka. Granater fra regjeringsstyrkenes artilleri rammet denne uken et sykehus i landsbyen Puthukkudiyiruppu, og minst 12 pasienter ble drept.

Sykehuset var ett av de få medisinske behandlingsstedene som fortsatt fungerte i området der Tamiltigrene nå kjemper for å overleve som bevegelse. Uavhengige mediefolk slipper ikke til i kampsonene eller i leirene som huser folk på flukt fra kampene.

PAINTBALL: Dette paintballutstyret var blant etterlatenskapende de Sri Lankiske styrkene fant. Foto: AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIX
PAINTBALL: Dette paintballutstyret var blant etterlatenskapende de Sri Lankiske styrkene fant. Foto: AFP/HO/Defence Ministry/SCANPIX Vis mer

(NTB)

 

 

PALMELUND: Bak denne fredsomlige fasaden lå anlegget skjult. Foto: AFP PHOTO/HO/Defence Ministry/SCANPIX
PALMELUND: Bak denne fredsomlige fasaden lå anlegget skjult. Foto: AFP PHOTO/HO/Defence Ministry/SCANPIX Vis mer