Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeik Hassan Nasrallah erklærer krig mot Israel

Israelsk krigsskip bombet av Hizbollah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et israelsk krigsskip utenfor kysten av Libanon ble truffet av et ubemannet fly utstyrt med sprengstoff, skriver CNN.

Ifølge det israelske forsvaret har det brennende skipet fått store ødeleggelser, og skal taues tilbake til Israel i natt. Tidligere på kvelden hevdet de at skipet kun hadde fått lettere skader.

Israelske myndigheter har ikke kommet med noen opplysninger om mannskapet, men ifølge al-Jazeera skal fire marinesoldater være savnet etter angrepet.

Filmet angrepet

Hizbollah har lagt ut en video av angrepet på organisasjonens tv-kanal al-Manar, melder AP.

Videoen viser en gjenstand som flyr over en by og lander i bakgrunnen, hvor den eksploderer. Men videoen er uklar og det kommer ikke tydelig fram hva gjenstanden traff.

Nasrallahs overraskelse

Angrepet fredag kveld kom få minutter etter at Hizbollahs leder Hassan Nasrallah hadde erklært åpen krig.

BRENNER FLAGG TIL STØTTE FOR HIZBOLLAH: Arabere i flere byer protesterer mot Israels krigshandlinger, og viser sin støtte til Hizollah. Alle foto: Scanpix
BRENNER FLAGG TIL STØTTE FOR HIZBOLLAH: Arabere i flere byer protesterer mot Israels krigshandlinger, og viser sin støtte til Hizollah. Alle foto: Scanpix Vis mer

- Overraskelsene som jeg har lovet dere vil begynne nå. Akkurat nå, det israelske krigsskipet i havet utenfor Beirut, kan dere se det brenne?

Nasrallah lovet også å sende raketter enda lenger inn i Israel.

I går bombet Israel hovedkvarteret til Nasrallah. Tre sivile mistet livet, men Hizbollah-lederen skal ikke ha blitt såret under angrepet.

Høye sivile dødstall

Etter tre dager med krig har 73 libanesere og minst 12 israelere mistet livet i kampene. De sivile tapstallene stigere raskere enn under Israels forrige storoffensiv i Libanon. I løpet av 17 dager mistet 165 mennesker livet - hundre av disse ble drept da en FNbase ble bombet.

- Vi er på den riktige siden og vil hevne hvert eneste angrep på oss. Jeg har stor gjeld og nå er butikken min ødelagt. Men etter en stunde vil alle skjønne at Sayyed Nasrallah har rett, sier amerikansk-libanesiske Fadi Haidar til AP. Butikken hans i det sydlige Beirut ble ødelagt av israelernes bombing i går.

Men ikke alle er like begeistret for at Hizbollah har dratt Libanon med på en ny krig mot Israel.

- Så lenge Hizbollah har våpen og handler i overensstemmelse med ledernes nykker, gir de Israel et påskudd til å fortsette å ødelegge Libanon, sier Ibrahim al-Hajj. Han eier en butikk i den sydlige landsbyen Qleia.

image: Sjeik Hassan Nasrallah erklærer krig mot Israel

Vil slå tilbake mot Haifa

I talen advarte Nasrallah også Israel mot å gå til angrep på Beirut.

- Jeg vil ikke si det flere ganger. Dersom dere angriper forstedene eller Beirut, vil vi angripe Haifa. Vi vil gå til åpen krig, til Haifa og forbi Haifa, truet Nasrallah.

Sjefen for det israelske forsvaret bekrefter at Hizbollah kan sette makt bak truslene.

- Hizbollah har raketter som går minst 70 kilometer. Det bringer flere israelske byer, som Hadera, innenfor rekkevidde, sier generalløytnant Dan Halutz til AP.

I går traff en rakett en hus i den israelske grensebyen Meron. En kvinne og hennes fem-årige barnebarn omkom.

SHEIK HASSEN NASRALLAH: Nasrallah lover åpen krig etter at hovedkvarteret hans ble bombet.
I KRIG: Bombene faller over Libanon, Israel og Gaza.
RØMMER FRA BOMBEREGNET: Disse barna har søkt tilflukt i en skole. Hjemmene deres lå i det sydlige Beirut.