Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sjeiken har det bra

Radiotrafikk på arabisk avslører at Osama bin Laden trolig leder al-Qaida-soldatene ved Tora Bora. I dag kom en høy mann ridende mot fronten. Ansiktet var svært kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommandant Zein Huddin sier i kveld at de plukket opp radiotrafikk mellom Tora Bora og Kandahar like før Taliban overga seg. Samtalen foregikk på arabisk og den ene stemmen spurte:

- Hvordan går det med sjeiken?

- Sjeiken har det bra, svarte stemmen i Tora Bora.

Kommandanten sier til nyhetsbyrået AP at dette viser at Osama bin Laden med all sannsynlighet fortsatt er i området. Sjeiken er en av saudiaraberens mange kallenavn.

Kommandant Haji Kalan Mir forteller at soldatene hans i dag så en høy mann komme ridende mot fronten.

- Han så ut som bin Laden, og hadde med fire andre offiserer da han besøkte troppene ved fronten. Etterpå red han tilbake til landsbyen Malaewa, sier Mir.

Presset opp fjellet

Osama bin Laden skal være observert i området atskillige ganger den siste måneden - sist for en uke siden. Amerikanerne har lenge trodd at bin Laden skjuler seg i akkurat dette området, men de understreker at dette ikke er bekreftet.

- Vi får mange motstridende opplysninger. Dette kan vi ikke vite sikkert før jakta er over, sier forsvarsminister Donald Rumsfeld.

På offensivens tredje dag har de lokale stammesoldatene som kaller seg Østalliansen, presset al-Qaida enda lenger opp i fjellene. Torsdag stormet de to av de større huleanleggene, og i dag opplyser de at hele Tora Bora-anlegget er forlatt.

- De har flyktet fra hovedanlegget, og tatt med seg familiene til de mindre hulene høyt oppe i fjellet. Det er mange kvinner og barn der, sier kommandant Haji Musa.

Flere soldater så familiene flykte opp fjellet, og mellom flyangrepene har barna kommet ut for å leke.

- Vi ser de arabiske barna som leker utenfor hulene, sier soldater til nyhetsbyrået AP som rapporterer fra fronten.

Spesialstyrker plukker mål

Bombeflyene er konstant på vingene over Tora Bora som ligger 55 kilometer sørvest for Jalalabad. Hvert andre eller tredje minutt faller bombene over al-Qaida-posisjonene. Amerikanerne har stort sett nøyd seg med 110 og 225 kilos bomber, men Pentagon bekrefter at de har tatt i bruk 1000 kilo tunge bunker-bomber. De graver seg opptil 30 meter ned i bakken før de eksploderer, og blir rettet mot huleinngangene. Amerikanske spesialstyrker er i området og plukker ut mål for bombeflyene.

- Våre soldater ser hvilke huler som er i bruk og hvilke som er forlatt. Dermed blir bombingen mer effektiv, sier general Peter Pace.

Minst 80 sivile skal være drept i bombeangrepene mot Tora Bora-området, men tidligere i uka fraskrev Pentagon seg ethvert ansvar. Dersom al-Qaida-soldatene omgir seg med kvinner og barn, mener amerikanerne at fienden selv er ansvarlig.

5000 soldater fra Østalliansen

Flere Østallianse-kommandanter tror bin Laden holder til i Milawa-hulene halvannen mil nord for Tora Bora. New York Post skriver at store mengder utstyr er fraktet vekk fra Tora Bora. Generatorer, maskingevær, ammunisjon og terrenggående kjøretøy blir tatt med til andre gjemmesteder. Amerikansk etterretning anslår at 2000 al-Qaida-soldater er i området, og Milawa skal nå være hovedbasen. Ifølge Østalliansen er en av bin Ladens sønner fortsatt ved Tora Bora.

Etter flere nærkamper torsdag, var det i dag atskillig roligere ved frontlinja. Fra sine posisjoner på fjellet avfyrte al-Qaida granatkastere, raketter og automatild, mens Østalliansen svarte med granatkastere og ild fra sine gamle russiske stridsvogner. Rundt 2000 allianse-soldater skal ha deltatt i dagens kamper, og 1000 nye er ventet om kort tid. Ytterligere 2000 soldater er nå mobilisert og på vei fra Jalalabad, skriver CNN.

Slåss om dusøren

- I dag gjorde vi ikke mye, og vi hadde ingen slagplan. I morgen har vi planlagt en storoffensiv, sier kommandant Hazrat Ali som bare har mistet tre soldater siden de første trefningene tirsdag.

Han opplyser at eneste fluktvei er stiene over til Pakistan, men disse er nå dekket av dyp snø. Taktikken er som den har vært i resten av Afghanistan - la amerikanerne bombe fienden til han gir opp. Til nå har det ikke kommet noen tegn på at de utenlandske soldatene ønsker å overgi seg, men flere er tatt til fange.

- Soldatene til Hazrat Ali har tatt flere arabiske soldater og kvinnene deres. De har også tatt fiendens våpen og kjøretøy, sier Nordallianse-talsmann Mohammed Habeel til nyhetsbyrået Reuters.

Ali er en av tre kommandanter som angriper Tora Bora med sine styrker. BBC melder at det pågår en innbyrdes konkurranse om å finne bin Laden og innkassere den amerikanske dusøren på 225 millioner kroner.

Andre nyheter fra Afghanistan

En multinasjonal fredsbevarende styrke må være på plass i Afghanistan innen 22. desember, mener sjefen for FNs fredsbevarende styrker.

Les mer om styrken som skal beskytte freden.

Taliban har kapitulert, men USA har ennå ikke nådd sine hovedmål: Å ta Osama bin Laden og mulla Mohammad Omar.

Les mer om jakten på mulla Omar.

USA er bekymret for at det kan finnes en forbindelse mellom terrornettverket al-Qaida og ekstremistiske grupper i Somalia, men planlegger foreløpig ikke angrep.

Les mer om jakten på terror-forbindelser.

Det er teppefall for Taliban, men det er lenge til freden kommer til Afghanistan.

Les mer om den tunge veien framover.

Mannen som var guvernør i Kandahar før Taliban tok makten har inntatt sin tidligere residens og vil ha jobben tilbake.

Les mer om hærføreren Gul Agha.

TID FOR BØNN: Ved fronten legger afghaneren fra seg Kalashnikov-geværen og vender seg mot Mekka. Halvveis i fastemåneden Ramadan skyter fortsatt muslimene på hver andre fra hver sin side av fronten.Foto: SCANPIX/EPA
VINNER TERRENG: Østalliansen overtar den forlatte al-Qaida-stillingen.Foto: SCANPIX/EPA
BARN VED FRONTEN: En afghansk gutt bærer vekk et brukt granathykster. Et par kilometer unna leker arabiske barn ved huleåpningene.Foto: SCANPIX/AFP
NY KRIG: Landsby-beboerne ser på røyksølene som kommer opp fra al-Qaida-stillingene etter at de amerikanske bombeflyene har passert.Foto: SCANPIX/EPA
OMRINGER AL-QAIDA: Østalliansen stormer fram med en stridsvogn opp Milawa-fjellet ved Tora Bora.Foto: SCANPIX/EPA
MØTER MOTSTAND: Soldaten ligger i skjul for granatene som regner ned fra fjellene hvor al-Qaida fortsatt har kontrollen. Østalliansen er overrasket over den kraftige motstanden de har møtt.Foto: SCANPIX/EPA

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!