Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeiker, presidenter og én konge: Makten skjelver etter Panama-dokumentene

12 statsledere beskyldes for å ha unndratt skatt gjennom selskaper basert i skatteparadis.

BESKYLDES FOR SNUSK: Hamad bin Khalifa Al Thani, tidligere herskende emir av Qatar. Foto: EPA/ALI HAIDER
BESKYLDES FOR SNUSK: Hamad bin Khalifa Al Thani, tidligere herskende emir av Qatar. Foto: EPA/ALI HAIDER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lekkasjen kalt The Panama Papers ble blant annet 12 statsledere beskyldt for å ha store pengesummer gjemt bort i skatteparadis, utilgjengelig for skattemyndighetene. 

Et omfattende journalistisk graveprosjekt avslørte søndag hvordan politikere og rikfolk, deriblant mer enn 200 nordmenn, har gjemt store summer i 21 skatteparadis ved hjelp av advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Det er 11 millioner hemmelige dokumenter som er havnet på avveie som angivelig avslører de 12 statsledere, blant annet Islands statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Ukrainas president Petro Porosjenko og Ayad Allawi, Iraks tidligere president.

Bortgjemte penger Dokumentene er lekket fra et Panama-basert advokatfirma, og lekkasjen har derfor fått navnet Panama-papirene. Vladimir Putin kommer også dårlig fra avsløringene. Den russiske presidentens nærmeste krets har gjemt unna store summer mens Putin har sittet ved makta, viser de lekkede dokumentene. 

I Norge er det Aftenposten som har fått tilgang til dokumentene, og avisa skriver også at dokumentene avslører at DNB i Luxembourg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine. DNB angrer på praksisen, skriver NTB.

«DNBs datterselskap DNB Luxembourg bistod i perioden 2006-2010 omkring 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene», skriver selskapet i en pressemelding. 

Putin: - CIA står bak Selv beskyldte Putin i dag USA og CIA for å stå bak saken

- Vi kjenner til dette såkalte journalistiske miljøet. Det finnes mange journalister hvis hovedoppgave neppe er journalistikk. Mange tidligere tjenestefolk fra USAs utenriksdepartement, CIA og andre etterretningstjenester, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov ifølge NTB.

Ifølge The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som sammen med avisa Süddeutsche Zeitung står bak den massive avsløringa, er 12 statsledere, omtalt som «The Power Players», tatt med buksene nede. Til sammen skal 143 politikere være avslørt med skjulte penger i skatteparadis. 

Dette er de 12 statslederne som skal ha skjult store pengesummer i skatteparadis.
• Mauricio Macri ble valgt til president i Argentina i 2015, med løfter om å liberalisere økonomien og bekjempe korrupsjon i landet. Han er tidligere president i fotballklubben Boca Juniors. Hans talsperson avviser ifølge ICIJ påstandene mot Macri.

• Bidzina Ivanishvili tjente seg søkkrik på industri- og banksektoren i Russland, og vendte snuten hjem til Georgia i 2003. Her ble han kjent som en flamboyant milliardær, med nese for kunst og eksotiske dyrearter. I mars i 2016 saksøkte Ivanishvili Credit Suisse for å ha lurt ham nettopp inn i selskap som opererer fra skatteparadis.

BESKYLDES: Argentinas president Mauricio Macri  EPA/LAURENT GILLIERON
BESKYLDES: Argentinas president Mauricio Macri EPA/LAURENT GILLIERON Vis mer

• Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, statsminister på Island, er tidligere journalist og er kjent på sagaøya som en aktiv motstander av redningspakkene de islandske bankene fikk etter kollapsen i 2008. Sammen med kona skal han ha eid selskapet Wintris, som eide obligasjoner i tre av de samme bankene Gunnlaugsson aktivt jobbet mot å gi redningspakker. Gunnlaugsson nekter for å ha holdt sine økonomiske virksomheter skjult fra offentligheten. 

• Ayad Allawi var kjent som aktiv motstander av Saddam Hussains regime. Etter å ha flykta til London i 1971, etablerte han sterke bånd til både CIA og MI6. Han ble statsminister i Irak kort tid etter Hussain-regimets fall, og har vært aktiv i landets politikk siden den gang. Fra august 2015 har Allawi vært vise-statsminister og skal ha anskaffet eiendom i London gjennom et selskap basert i Panama. 

- Skatter er blitt betalt i riktig mengde og på tiden, sier Allawis pressekontakt ifølge ICIJ. 

• Fra 2000 til 2003 var Ali Abu al-Ragheb statsminister i Jordan, etter å ha arbeidet tett med kong Abdullah i økonomiske spørsmål. Al-Ragheb skal ha vært styreleder for selskaper på De britiske jomfruøyene, og stått oppført som eier for selskaper basert på Seychellene. Han har foreløpig ikke kommentart påstandene fra ICIJ.

BESKYLDES: Ali Abu al-Ragheb, tidligere statsminister i Jordan. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH
BESKYLDES: Ali Abu al-Ragheb, tidligere statsminister i Jordan. Foto: EPA/JAMAL NASRALLAH Vis mer

• Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani har tidligere styrt investeringa i Qatars oljefond og vært landets statsminister fra 2007 til 2013. Han skal ha eid ett selskap basert på De britiske jomfruøyene og tre selskaper fra Bahamas og blant annet brukt selskapene til å administrere sin luksusyacht til 2,7 milliarder kroner. Al Thanis advokat nekter å kommentere saken til ICIJ fordi han er «bundet av profesjonelt hemmelighold», ifølge ICIJ.com. 

• Sjeik Hamad bin Khalifa Al Thani er tidligere emir av Qatar. Han tok selv makten i landet i 1995 i et blodfritt kupp mot sin far. I 2013 ga Al Thani frivillig makten videre til sin sønn. Sjeiken har ikke villet kommentere påstander om eierskap av selskaper i skatteparadis.

• Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud ble Saudi-Arabias konge i 2015. Han skal ha brukt selskaper basert på De britiske jomfruøyene til å betale ned gjeld på luksusboliger i London og sin private luksusyacht. Al Saud har ikke villet kommentere påstandene. 

• Ahmad Ali al-Mirghani var Sudans president fra 1986 til 1989, og døde i 2008. Han skal ha hatt 22 millioner kroner i et selskap basert på De britiske jomfruøyene. Hans etterlatte har ikke besvart forespørsler om en kommentar. 

• Sjeik Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan er presidenten av de Forente arabiske emirater og emir av Abu Dhabi. Sjeiken har tette bånd til USA, blant annet gjennom en milliard-donasjon til et sykehus i Houston, og knyttes til et titalls selskaper som har unndratt skatt. Han skal ha skaffet eiendom verdt minst 14 milliarder kroner i London. Advokatene som representerer Al Nahyan i Storbritannia kunne ikke kommentere saken.

• Pavlo Lazarenko ble i 2007 listet blant verdens mest korrupte politikere. Mannen var Ukrainas statsminister fra 1996 til 1997 og gjentatte anklager om korrupsjon har fotfulgt ham siden den gang. Lazarenkos eierskap i en rekke selskaper basert i skatteparadis har også vært gjenstand for omfattende etterforskning etter anklager om korrupsjon. 

• Den siste av de tolv statslederne er Petro Porosjenko, Ukrainas sittende president. Han beskyldes for å eie en rekke større selskaper gjennom et stråselskap basert på Kypros. 

Porosjenkos rådgivere bedyrer at presidenten overlater styringa av sine aksjeposter til andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!