Sjekk brystene dine selv

Systematiske selvundersøkelser er den sikreste måten å oppdage forandringer i brystene på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle kvinner bør gjøre seg kjent med brystene sine og gjøre selvundersøkelser en gang i måneden fra de er i slutten av 20-åra, sier Lise Høie i Foreningen for brystkreftopererte i Den Norske Kreftforening.

Kreftforeningen kommer nå med nye anbefalinger om hvordan brystundersøkelsene bør gjøres. Det beste er å gjøre dette foran speilet eller i dusjen, etter innsåping og rett etter menstruasjon.
Undersøk spesielt om:

 • brystene er forandret
 • det er kul, fortykkelse eller inndragning i brystet
 • brystvorta trekker seg innover
 • det kommer blod eller væske fra brystvorta når duklemmer på brystet
 • du er sår eller ser eksem på eller rundt brystvorta
 • du har kuler i armhulen.

  SJEKK 1: Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele brystet. Tenk deg at brystet er en urskive. Undersøk systematisk hvert timeavsnitt fra kanten av brystkjertelen og inn til brystvorta. Gjenta deretter undersøkelsen på venstre bryst, med venstre arm over hodet.

  SJEKK 2: Legg venstre hånd under venstre bryst og press brystet opp. Samtidig klemmer du brystet på oversiden med høyre hånd. Gjenta dette på det andre brystet.

  SJEKK 3: Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Kuler i armhulene kan bety kreft som har spredd seg fra en eller flere svulster i et bryst.