Sjekk den vikingkunsten

Overraskende avanserte smykker fra 800-tallet.

AVANSERT: Norske vikinger var håndverksmessig fullt på høyde med sine kolleger i utlandet som smykkesmeder på 800- og 900-tallet. Her et eksempel på avansert støpt brystnål på kulturhistorisk museum. Tilsvarende ble produsert i stor stil i Kaupang.
Foto: Morten Holm / Scanpix
AVANSERT: Norske vikinger var håndverksmessig fullt på høyde med sine kolleger i utlandet som smykkesmeder på 800- og 900-tallet. Her et eksempel på avansert støpt brystnål på kulturhistorisk museum. Tilsvarende ble produsert i stor stil i Kaupang. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vikingenes smykkesmeder sto ikke tilbake for dagens gullsmeder. I vikingbyen Kaupang i Vestfold ble avanserte motesmykker produsert i stort omfang.

Under utgravinger i Kaupang nord for Larvik avdekket arkeolog Unn Pedersen og hennes kolleger det hittil eneste kjente støpeverksted for smykkeproduksjon fra vikingtid i Norge.

Til overmål — produksjonen var svært avansert og skjedde i stor stil.

Nå har hennes finstudier av håndverksavfallet fra utgravningene resultert i en doktoravhandling: «I smeltedigelen — finsmedene i vikingtidsbyen Kaupang».

Utgravningene ble gjennomført i regi av Universitetet i Oslo i perioden 2000 til 2003. Avansert — Avfallet avslører hvilke smykker som ble fremstilt i byen på 800- og 900-tallet. Håndverkerne på Kaupang lagde draktsmykker og armbånd for vikingtidens overklasse og folk flest. Og de brukte meget avanserte teknikker, sier Unn Pedersen til NTB. Før helgen forsvarte hun doktoravhandlingen.

Vikingtidens metallstøping blir ofte beskrevet som bronsestøping, men Pedersen viser at det ble arbeidet med en rekke ulike metaller og legeringer — gull, sølv, messing, bronse, bly og tinn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer