Sjekk denne elleville avgangen

Dreamliner er satt på bakken, men se hvor akrobatisk det kan være i rette hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyprodusenten Boeing har opplevd feil på feil med det nye flaggskipet, 787-maskinen Dreamliner. I januar ble alle fly satt på bakken for å undersøkes, og nå antar selskapet at de snart skal være på vingene igjen.

En svikt i en battericelle har trolig vært grunnen til de forskjellige feilene og uhellene, som blant annet førte til denne dramatiske evakueringa.

Og mens selskapet venter på at flyene igjen skal frakte passasjerer rundt om i verden, har en video som viser hva flyet egentlig er i stand til å gjøre gått sin seiersgang på nettet.

I NORSKE FARGER: Slik ser Norwegians nye drømmefly ut. 787-maskinen er her pålakkert Norwegian-fargene, men selskapet kan ikke ta flyet i bruk riktig ennå. Foto: Atle Straume / Norwegian.
I NORSKE FARGER: Slik ser Norwegians nye drømmefly ut. 787-maskinen er her pålakkert Norwegian-fargene, men selskapet kan ikke ta flyet i bruk riktig ennå. Foto: Atle Straume / Norwegian. Vis mer

Det var Steve Barker som fanget flyakrobatikken på film på Farnborough flyshowet i Hampshire i fjor sommer.

Dreamlineren ble stødig håndtert av en F-18-pilot, og som videoen viser har piloten iallfall ingen problemer med å håndtere det enorme flyet.

Vi får håpe avgangene ikke blir riktig så akrobatiske når flyet igjen skal brukes i passasjertrafikk, men videoen viser også hvordan flyet enkelt og greit lander til tross for sterk halevind.

Testtur uten problemer Rundt 50 787-maskiner ble satt i drift før de måtte settes på bakken på grunn av batteriproblemene. Boeing opplyser imidlertid at de regner med at feilen nå er løst. Det er opp til de internasjonale flymyndighetene å avgjøre om flyet nå trygt kan brukes igjen.

MED SONJA PÅ HALEN: Kunstløp- og Hollywood-dronninga Sonja Hennie har tatt plass på Norwegians nye Dreamliner. Foto: Atle Straume / Norwegian.
MED SONJA PÅ HALEN: Kunstløp- og Hollywood-dronninga Sonja Hennie har tatt plass på Norwegians nye Dreamliner. Foto: Atle Straume / Norwegian. Vis mer

Fredag i forrige uke gjennomførte Boeing en testflyvning på litt under to timer.

- Mannskapet om bord meldte at flyturen skjedde uten hendelser, opplyser selskapet.

- Testen ble gjennomført for å vise at det nye batterisystemet fungerer som planlagt både under normale og unormale flyforhold.

Norwegian er blant de mange selskapene som venter på å få tatt Dreamlineren i bruk. Selskapet skulle egentlig fått de første flyene i slutten av april, men det virker ikke lenger sannsynlig. Norwegian har inngått avtale om å leie to Airbus A340-maskiner som skal fly til New York og Bangkok mens man venter på Dreamlineren.

- God dialog - Vi ble tidlig varslet og har en god dialog med Boeing, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

- Vi har ikke fått noen ny dato, men vi har flere møter med Boeing i uka der nettopp Dreamliner er tema, sier han.

I denne saken kan du også se bilder av Dreamliner-maskinen i Norwegians egne farger. Det viser at produksjonen går sin gang i påvente av at flyet igjen blir godkjent.

- Vi er optimistiske etter å ha hørt om de siste testene, sier Sandaker-Nielsen.