Sjekk det kartet! - Dette skjer ikke så ofte

Mandag kunne alle i hele Norge nyte det fine været. Men gleden er kortvarig for Nord-Norge.

AVKJØLENDE DUKKERT: Vannet er kanskje ikke like varmt i hele Norge, men mange trenger kanskje å kjøle seg ned i sommervarmen i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
AVKJØLENDE DUKKERT: Vannet er kanskje ikke like varmt i hele Norge, men mange trenger kanskje å kjøle seg ned i sommervarmen i dag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke en sky i sikte, helt fra Lindesnes til Nordkapp. Mandag hadde hele landet fint vær, skriver meteorologene på Twitter.

- Dette skjer ikke så ofte. Som regel er det alltid litt tåke eller skyer enkelte steder, så det er litt spesielt, forteller Ida Fossli, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge statsmeteorologen, er grunnen til det klare været et høytrykkssystem som ligger over hele landet. Allerede tirsdag vil skyene presse på med fare for nedbør i Nordland.

Et løft for nord

Skyfritt er det til og med for Nord-Norge, som hittil ikke har fått føle så mye sommervarme på kroppen.

Meteorologene har allerede meldt om rekorddårlig sommer for Nord-Norge. 26. juni ble det i Tromsø meldt om kun 56,9 soltimer så langt den måneden. Den forrige rekorden fra 2006 var 95,6 soltimer i juni. Gjennomsnittet for juni er på 222 timer med sol.

- Denne uka blir det betraktelig bedre vær for Nord-Norge. I dag er nok den varmeste dagen og i tillegg skal det bli tørt. Det er helt innafor sommervær i nord, sier Fossli.

Østlandet og Sørlandet

Foreløpig prognose tyder på at Østlandet vil fortsette å få fint vær, mener meteorologene.

- Også i sør vil den samme værtypen med høytrykk ligge i ro, og dermed gi fint vær utover uken, forteller Fossli.

Om varmen kommer opp på rekordnivå igjen, er vanskelig å si, men meteorologene lover likevel varme. 26 juni var den varmeste dagen hittil i år, målt i Sigdal, med 33,8 grader.

- Til uka blir det nok mindre varmt, men man trenger ikke bekymre seg for kulda. De varmeste dagene blir nok i morgen og onsdag. Til neste uke er faren større for en og annen lokal regnbyge, men fortsatt mye sol og varme, forteller Ingrid Bentsen, statsmeteorolog for Sør- og Østlandet.

Litt kjøligere i Vest

- Vestlandet får litt kjøligere vær til uka, særlig i kyststrøk. Der kan det bli rundt 10-15 grader, forteller statsmeteorologen.

Vestlandet får mest sannsynlig regn etter helgen, legger hun til. Når det kommer til skogbrannfare vil faren fortsatt vedvare også her.

BADEGJESTER: Østlandet har hatt mange badegjester i det fine sommerværet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BADEGJESTER: Østlandet har hatt mange badegjester i det fine sommerværet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

På Twitter skriver meteorologene at i juni har de kaldeste gjennomsnittstemperaturene blitt målt i Troms. Helt nede på -0,3 grader. Det varmeste gjennomsnittet målt i den første sommermåneden er i Drammen, med 18,5 grader.

Fortsatt skogbrannfare

Statsmeteorologen kan fortelle at skogbrannfaren vil fortsette på Vestlandet, sør for Stadt og Østafjells. Yr melder om meget stor fare flere steder i landet.

skogfareindeksen til Yr meldes det fortsatt om meget stor fare for skogbrann flere steder i landet. Lite regn og høy varme er med på å gjøre faren høy. Statsmeteorologen kan fortelle at skogbrannfaren vil fortsette på Vestlandet, sør for Stadt og Østafjells i dagene som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer