Nakstad om smitteøkning:

- Sjekk dette før du drar

Espen Rostrup Nakstad, Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, minner om at det er ulike coronaregler i landene i Europa.

ØKENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor de ser en økning i innleggelser av mennesker med coronasykdom. Reporter: Magnus Paus. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smitten øker i Norge etter at omikronvarianten BA5 har begynt å spre seg, både her til lands og ellers i Europa.

Varianten virker til å være mer smittsom enn tidligere omikronvarianter, men varianten virker ikke til å gi et mer alvorlig sykdomsforløp. Det sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet.

Han forklarer at det er ulike årsaker til at smitten sprer seg i landet nå.

- Det har vært en stund siden folk sist var smittet med corona, og enda lenger siden at folk fikk sin tredje vaksinedose. Derfor er antistoffnivået ditt faller med tiden, som gjør det lett å bli smittet med nye varianten. En annen årsak er at vi lever som normalt, sier Nakstad til Dagbladet.

Økning av sykehusinnleggelser

Han legger til at det er vanskelig å ha oversikt over hvor mange som er smittet, fordi man ikke tester på samme måte som man har gjort tidligere. Likevel påpeker Nakstad at man kan se en økning av sykehusinnleggelser.

- Vi gikk fra å ha noen titalls innleggelser i uka tidlig i juni, til at det nå var 170 innleggelser i forrige uke, sier han.

Nakstad understreker at selv om det er en markert økning av innleggelser, så betyr ikke det at det kommer til å bli dette vil øke til de samme nivåene som vi var på i vinter.

Corona på ferie

Han opplyser at det trolig ikke er noe mer smitte eller i Europa enn det er i Norge. Nakstad anbefaler likevel å sjekke hvilke regler som gjelder i landet du reiser til.

- Noen land bruker fortsatt coronapass. Det kan man sjekke på en hjemmeside som heter www.reopen.europa.eu.

Munnbind er også noe Nakstad anbefaler alle å ta med på reisen i sommer.

- Du kan ganske fort havne på en flyplass hvor det er pålegg om munnbind hvis man tar buss eller tog fra flyplassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer