Sjekk din datasikkerhet med Dagbladets testmotor

Ett tastetrykk er alt som skal til for å se om du har sensitiv informasjon liggende åpent på nettet.

ÅPNE PORTER: Dagbladets journalister har funnet mange eksempler på hvordan sviktende datasikkerhet rammer hjemme, på jobb og i det offentlige rom. Dette bildet er hentet fra operasjonssentralen til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), som behandler rundt 40 saker hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅPNE PORTER: Dagbladets journalister har funnet mange eksempler på hvordan sviktende datasikkerhet rammer hjemme, på jobb og i det offentlige rom. Dette bildet er hentet fra operasjonssentralen til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM), som behandler rundt 40 saker hver dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HER KAN DU TA TESTEN

(Dagbladet): Hvor trygge er dine private bilder og dokumenter? For ikke å snakke om databaser med sensitivt firmamateriale eller høyteknologiske produkter koblet til Internett?

De siste ukene har Dagbladet avslørt råtten datasikkerhet på norske pc-er.

I en serie artikler har vi dokumentert hvordan norske overvåkingskameraer kringkaster lyd og bilder rett ut på nettet, så uvedkommende kan se og høre hva som foregår på nattklubber, restauranter og i private stuer og soverom.

Samtidig ligger sensitive dokumenter tilgjengelig i vidåpne databaser, som hvem som helst kan få tilgang til, og over 2500 styringssystemer er koblet mot nettet, med liten eller ingen beskyttelse.

Dette kan få store konsekvenser, viser internasjonale hendelser.

«Test deg selv» I arbeidet med å avdekke disse problemene, benyttet Dagbladet blant annet søkemotoren Shodan. Den søker opp alt som er koblet til Internett, enten det er snakk om servere, styringssystemer, mobiltelefoner eller overvåkingskameraer.

- Denne teknologien ikke er ny. Den har ikke blitt eksponert for sikkerhetseksperter og offentligheten på denne lett tilgjengelige måten før, men ondsinnede aktører har hatt tilgang til den samme teknologien i mer enn et tiår, sier Shodan-grunnlegger John Matherly til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer