Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk din nye skatt her

110.000 pensjonister og småsparere får skattelette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nå kan pensjonister og andre småsparere slippe betale formueskatt opp til 470.000 kroner.

Dermed blir bunnfradraget på formueskatten økt fra 350.000 til 470.000 kroner.

Med skattelettelsen samlet vil 110.000 færre betale formueskatt, omtrent 60.000 av disse er pensjonister.

- Det betyr en lettelse i formuebeskatningen. Dette vil mange pensjonister nyte godt av, Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.no.

Totalt utgjør endringen i formueskatten en skjerpelse på 1,2 milliarder kroner.

Her er de andre endringene på formueskatten:

• I dag skal næringseiendom verdsettes til 80 prosent av markedsverdi, men i praksis er den lavere. Næringseiendom som er utleid skal ligningsverdien vurderes til 40 prosent av forventet leieinntekter.

• Regelen som sier at en ikke skal betale mer enn 80 prosent av inntekten i formueskatt forsvinner. Det innebærer at de med høyere formuer får en mye høyere formueskatt.

image: Sjekk din nye skatt her

• Ligningsverdiene av bolig og fritidseiendom økes med 10 prosent i 2009

- Det betyr at hvis du har en eiendom med en ligningsverdi 500.000 så øker den med 550.000. Det betyr 50.000 kroner mer i formuer og 550 kroner mer i skatt, sier Lothe.

Flår de rike

I budsjettforslaget vil endringene i inntekts- og formuesskatt i gjennomsnitt gi økt skatt for de med bruttoinntekt over 600 000 kroner.

De rikeste får dermed store skjerpelser.

- Har du formue kan du risikere en skjerpet skatt, altså for de med aller høyest formue eller de med næringseiendom, sier Gry Nilsen, advokat i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.no.

Sjekk hvordan toppskatten virker for deg:

Små endringer for folk flest
De med nettoformue over 100 millioner kroner får i gjennomsnitt en samlet skatteskjerpelse på vel 1,2 millioner kroner som følge av skjerpelsene i formuesskatten.

Ved at bunnfradraget i formuesskatten økes, og arveavgiften reduseres betydelig, vil folk flest få mer å rutte med.

Det er kun små endringer for folk med inntekter under 750.000 kroner. Disse vil få nesten uendret skatt. Innslagspunktene for toppskatten vil bli økt med fem prosent, i tråd med beregnet lønnsvekst, og vil bli henholdsvis 441000 for trinn 1 og 716600 for trinn 2.

- De aller fleste med ordinær formue vil få en redusert skatt, sier Nilsen

- Det er ganske i tråd med det regjeringen har sagt at de skal gjøre ved at de tar ut mer penger fra de rikeste. Samtidig har de gitt skattelettelser til de svakeste. De har gitt en fordeling ved å gi høyere formueskatt til de aller rikeste og redusere arveavgiften for familier med ordinære arv, sier direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.

- Er dette å ta de rike og gi til de fattige?

- Det er ikke så mange som er fattige i Norge, men det er en omfordeling fra de rikeste.

Her er hovedtrekkene i skatte- og avgiftsopplegget til regjeringen:

* Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 350 000 til 470 000 kroner. For ektepar betyr det et samlet bunnfradrag på 940 000 kroner.

* 80-prosentregelen fjernes.

- Det innebærer at de med høye formuer får en mye høyere formueskatt. De med aller størst formue som blir berørt av 80-prosentreglen, sier Gry Nilsen.

* Ligningsverdiene av næringseiendom økes fra anslagsvis 25 prosent av markedsverdi til 40 prosent av markedsverdi i gjennomsnitt.

* Formueverdien av slik eiendom vil bli beregnet til 40 prosent av nåverdien av utleieinntektene.

* Maksimalgrensen senkes slik at ingen eiendommer skal ha en høyere ligningsverdi enn 60 prosent av markedsverdien.

* Ligningsverdiene av bolig og fritidseiendom økes med 10 prosent i 2009.

* Bedre boligsparing for unge:
Regjeringen foreslår å utvide BSU-ordningen fra 2009. Årlig maksimalt sparebeløp økes fra 15 000 til 20 000 kroner, og maksimalt samlet sparebeløp inntil fylte 33 år økes fra 100 000 til 150 000 kroner.

* Arveavgift:
Fribeløpet i arveavgiften økes fra 250 000 kroner til 470 000 kroner, og innslagspunktet for å betale høy sats økes fra 550 000 kroner til 800 000 kroner.

- Dette er en varslet endring. Tidligere har det vært slik at de med høyere arv nesten ikke må betale noe, mens de med mindre arv må betale mer. Nå kan man arve nesten en halv million avgiftsfritt, sier Lothe til Dagbladet.no.

Høy sats i arveavgiften halveres fra 20 prosent til ti prosent for barn og foreldre og fra 30 prosent til 15 prosent for andre mottakere. Lav sats reduseres fra åtte prosent til seks prosent for barn og foreldre og fra ti prosent til åtte prosent for andre mottakere.

Rabatten som beregnes for aksjer i ikke-børsnoterte selskap og andeler i ansvarlige selskap og kommandittselskap, reduseres fra 70 prosent til 40 prosent
Samtidig begrenses rabatten til et arveavgiftsgrunnlag på 10 millioner kroner knyttet til ikke-børsnoterte aksjer og andeler for den enkelte mottaker.

Den rentefrie avdragsordningen ved overføring av familiebedrifter forlenges fra syv til tolv år, og størrelsesbegrensningen for hvilke foretak som kan omfattes fjernes.

* Fagforeningsfradraget:
I 2009 foreslås øvre grense for fagforeningsfradraget økt med ytterligere 450 kroner til 3 600 kroner. Dermed er den doblet siden 2005.

* Bilavgifter

En bil som slipper ut omtrent 120 gram per kilometer vil få et fradrag på 15.000 kroner i engangsavgiften. Det gjelder biler som Toyata Prius og Smart-bilen.

En hybridbil med både bensin og strøm eller batteri vil gi hele 36.000 kroner i fradag.

Biler som slipper ut over 350 gram per kilometer må betale 1000 kroner mer per gram per kilometer.

<B>SLIK BLIR SKATTEN DIN: </B>Tabellen viser virkningene av regjeringens foreslåtte Statsbudsjett for ulike inntektsgrupper.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!