Sjekk dine rettigheter på reisen

Vi reiser som aldri før. Allerede nå fastslås det at 1997 blir et rekordår for pakkereiser. Også rutefly, tog og ferjer til utlandet er fulle. Sørg for å vite nok om dine rettigheter - og plikter - som passasjer når du drar hjemmefra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Expressreiser-konkursen, som rammet over tusen norske sydenturister, har aktualisert spørsmål om rettighetene våre som passasjerer:

Hva har vi krav på hvis vi blir forsinket? Hvilke klagemuligheter har vi? Hva skjer hvis vi kommer for seint?

Reiser du med rutefly, skal du vite at det fortsatt er stor forskjell på kong Salamo og Jørgen Hattemaker. Riktignok koster en billigbillett (Jackpot/APEX) ca en tredel av full pris - og dere sitter i samme fly. Men det er ikke bare beinplassen du gir avkall på når du reiser billig: Du må reise tur/retur, med samme selskap Du kan ikke forandre reisen Avbestillingsreglene er svært strenge Du mister hele reisen hvis du kommer for seint til flyet.

- Mange tror at de har krav på ny billett hvis de er forsinket på grunn av trafikkork. Men i utgangspunktet er det en like dårlig unnskyldning som om du har forsovet deg, sier avdelingsleder Dorothy Billett i SAS Kundeservice.

Smart forsikring

Kjøper du en avbestillingsforsikring, er du forsikret fram til flyet går. Forsikringen kan brukes ved sykdom, død eller alvorlige hendelser (husbrann o.l) som rammer deg selv eller nærmeste familie.

- Noen sier bestemt at de ikke har planlagt å bli syke. Men det er nok mange av dem som har angret, forteller avdelingsleder Billett.

Forrest i flyet strekker full-pris-passasjerene på beina. Som kong Salomo har de nærmest alle rettigheter. De kan: Kjøpe billetten når de vil Bestille bare en vei Endre både reisetidspunkt og reiserute så mye de vil (gratis) Avbestille når de vil (gratis) Bytte til andre flyselskap hvis det passer bedre.

Sjekk dine rettigheter på reisen

Billetter av typen «honnør» og «familie» gir også rabatt på full pris. Du får derfor i mange tilfeller de samme rettighetene som full pris gir.

Flyet går ikke

Leser du den lille skriften på flybilletten, ser du at selskapene tar solide forbehold om forsinkelser: «Tider i tidtabeller eller oppgitt andre steder garanteres ikke og utgjør ingen del av denne kontrakt. Tidtabellene kan endres uten varsel.»

Det betyr at det eneste selskapet forplikter seg til, er å få deg fram til bestemmelsesstedet - en eller annen gang.

- Men i praksis er vi noe mer fleksible. Blir vi så forsinket

at formålet med reisen din faller bort, kan du få full refusjon - uansett billettype, sier Dorothy Billett.

Mistet neste fly

Rekker du ikke et korresponderende fly, er vi tilbake til forskjellen på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo:

- Hvis du må reise med et annet selskap, får de billettinntekten. Da prioriteres ofte full-pris passasjerer. Reiser du billig, bør du derfor beregne god gangtid mellom flyene, sier Billett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer