Direktørlønningene i Oslo-skolen:

Sjekk direktørenes lønnsfest

Mens lærerne er tilbudt 1,7 prosent i lønnsøkning, holder direktørene i Utdanningsetaten lønnsfest. Én direktør gikk opp 14,7 prosent i lønn, viser tall Dagbladet har fått tilgang på.

TID FOR LØNNSØKNING: Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har gitt seks direktører en betydelig lønnsøkning. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TID FOR LØNNSØKNING: Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har gitt seks direktører en betydelig lønnsøkning. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i går fortelle at flere direktører i Utdanningsetaten har fått økt millionlønnen sin betydelig den siste tida.

Lønnsfesten pågår mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til å vise moderasjon i lønnsoppgjøret på grunn av coronakrisa. Lærerne er tilbudt 1,7 prosent lønnsøkning i 2020.

Dagbladet har nå fått tilgang på lønnsøkningen de seks direktørene i Oslos utdanningsetat fikk.

Tallene viser at den høyeste lønnsøkningen i kroner er på 141 300 kroner. I prosent har denne direktøren fått en lønnsøkning på 14,7 prosent.

Millionlønn x 26

En annen direktør gikk opp 12,5 prosent i lønn.

Alle de seks direktørene som gikk opp i lønn har nå en årslønn på mellom 1,1 og 1,2 millioner kroner.

Da Marte Gerhardsen overtok ledelsen av Utdanningsetaten lovet hun å redusere antall direktører. Men i dag er det 26 direktører i etaten, flere enn da hun overtok. Snittlønna på direktørene ligger rundt 1,1 millioner.

Det utgjør 28,6 millioner i året av skolebudsjettene i Oslo.

Slik ser lønnsøkningen ut:

Direktør 1: Lønnsøkning 25 000 kroner. Årslønn 1 147 700 kroner.

Direktør 2: Lønnsøkning 25 000 kroner. Årslønn 1 147 700 kroner.

Direktør 3: Lønnsøkning 64 100 kroner. Årslønn 1 125 200 kroner.

Direktør 4: Lønnsøkning 141 300 kroner. Årslønn 1 103 800 kroner.

Direktør 5: Lønnsøkning 122 400 kroner. Årslønn 1 103 800 kroner.

Direktør 6: Lønnsøkning 62 300 kroner. Årslønn 1 103 800 kroner.

Dagbladets sak om lederlønningene ble tema for en langtrukket debatt i bystyret i Oslo i dag. Ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) gjorde det der klart at hun ikke var kjent med lønnsøkningene.

- Jeg representerer et parti som ønsker små forskjeller i samfunnet, sa Thorkildsen.

Lønnsøkningen ble implementert i august, etter hva Dagbladet kjenner til. Politikerne i Oslo var ikke kjent med situasjonen før Dagbladet publiserte sin artikkel tirsdag.

- Riktig og nødvendig

Lønna til direktørene i Utdanningsetaten bestemmes av øverste leder, utdanningsdirektør Marte Gerhardsen. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelser i saken.

- Vi har funnet det riktig og nødvendig å øke lønnen til et begrenset antall ledere, med bakgrunn i at de har fått et betydelig større ansvarsområde, sa Vidar Lødrup, divisjonsdirektør i divisjon for organisasjonsutvikling og fellestjenester, til Dagbladet i går.

- Faen ikke et oljefond

Gerhardsen ble ansatt av ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Thorkildsen har heller ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Det er under ei uke siden Thorkildsen gikk ut i VG og klagde sin nød over pengesituasjonen i Oslo-skolen:

- Det er en ganske fortvilet byråd som står her, og sier at jeg har faen ikke det oljefondet å bare stikke hånden nedi. Det er en annen situasjon i Oslo enn på statlig nivå, sa Thorkildsen i bystyret i dag.

FORSVARER BUDSJETTET: Statsminister Erna Solberg mener at det er et sosialt budsjett regjeringen presenterte 7. oktober. Video: Hans Arne Vedlog, reporter Steinar Suvatne Vis mer

- Dårlige svar

Hun ville derimot ikke kritisere Marte Gerhardsen, og gjentok at Gerhardsen styrer lønnsnivået i sin egen etat.

En samlet opposisjon, fra Rødt til Frp, var lite imponert:

- Dårlige svar fra byråden. Ansvaret ligger hos henne. Vil man ha ned forskjellene kan man ikke sitte passivt å se på at de øker, sier Eivor Evenrud (Rødt) til Dagbladet.

- Lite nennsomt

Leder i Utdanningsforbndet, Steffen Handal, viser til Aina Skjefstad Andersen, leder i Utdanningsforbundet i Oslo, i denne saken.

Skjefstad forteller Dagbladet at de ikke har noe med direktørlønna i Oslo-skolen å gjøre.

- Det oppleves som lite nennsomt at man gjør disse endringene i lederlønn når tariffoppgjøret for lærere er så trange som i år.

Nennsom defineres som «skånsom ; varsom ; pietetsfull» i Det norske akademis ordbok.

- Ansvaret hører hjemme hos direktøren i Utdanningsetaten, legger Skjefstad til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer