- Sjekk før du drar hjemmefra

Veier over store deler av Vestlandet er fortsatt stengt. Tusener av mennesker er isolert og Bergensbanen står. Sjekk ferske veimeldinger her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdaterte trafikkmeldinger

(Dagbladet.no): De enorme nedbørsmengdene førte til fullstendig trafikkaos på Vestlandet i går. 24 veier ble stengt etter ras, og nesten like mange som følge av flom.


I morgentimene i dag har uværet lagt seg, men situasjonen er den samme flere steder. Klokka 08 i dag tidlig var til sammen 43 vestlandsveier stengt.

- Vi besluttet å ikke sende ut arbeidsfolk etter at det ble mørkt, på grunn av rasfaren. Vi skal møtes til et møte klokka sju i dag for å prøve å få oversikt over situasjonen, sa krisesjef Kjartan Johan Hove ved Vegvesenet region vest til Dagbladet.no klokka 06.30.

Dermed vil mange av veiene forbli stengt inntil Vegvesenet får begynt oppryddingsarbeidet utpå formiddagen.

Sjekk før du drar

Situasjonen kan imidlertid endre seg raskt, og Hove oppfordrer alle vestlendinger til å sjekke oppdaterte veimeldinger før de setter seg i bilen i dag.


- Ikke reis hjemmefra uten å sjekke om det er mulig å komme fram.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

Vegvesenets krisesjef understreker at selv om regnet har løyet, kan rasfaren likevel være den samme.

- Det er derfor viktig at ingen prøver å krysse stengte veier til fots for å komme over til andre siden, sier Hove til Dagbladet.no.

Bedre i Bergen

I morgentimene i dag ser trafikken inn og ut av Bergen ut til å ta seg opp igjen.

- Veiene i Bergen er åpnet igjen, sier operasjonsleder Kjell-Tore Aarnes ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge Aarnes har det sluttet å regne, men det blåser nå kraftig i Vestlandets hovedstad. I tillegg har temperaturen sunket betraktelig.

- Men vi håper trafikken inn til Bergen skal gå greit i dag, legger han til.

Heller ikke i nabofylket i nord er det meldt om flere ras eller andre problemer i løpet av natta.

- Det er fortsatt regn og vind, men det har vært stille her, sier operasjonsleder Wenke Hope ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no.

9000 isolert

I går kveld var hele 31 veier i Sogn og Fjordane stengt på grunn av uværet. Omtrent ni tusen innbyggere i Årdal og indre deler av Luster kommune ble isolert på grunn av ras over riksvei 53 og riksvei 55.


- Det siste raset gikk ved Gaupne i 23-tida i går kveld, så disse innbyggerne er fortsatt mer eller mindre isolert, sier krisesjef Kjartan Johan Hove ved Vegvesenet region vest.

Tog står

Også togpassasjerer er rammet av uværet. Reisende mellom Bergen og Oslo fikk en langt kortere tur enn planlagt da Bergensbanen måtte tas ut av trafikk på grunn av ras mellom Voss og Arna i går.

Bergensbanen er stengt i sin helhet for regiontog og lokaltrafikk til Voss. Det betyr at ingen tog går.

- Vi vet ikke når den kan åpnes for trafikk igjen, men det blir i alle fall ikke i dag, sier NSBs informasjonssjef Preben Colstrup til Dagbladet.no.

Han legger til at passasjerer som har kjøpt billetter med Bergensbanen vil få pengene refundert.

Også Gjøvikbanen og Sørlandsbanen har fått problemer som følge av uvær i natt. På begge linjene er trær blåst ned på skinnegangen, noe som har skapt forsinkelser i morgentimene i dag.•  Oppdaterte meldinger fra Vegtrafikksentralen

• Oppdaterte trafikkmeldinger fra Dagbladet.no

TRAGEDIEN: Gårsdagens uvær krevde ett menneskeliv. En 28 år gammel bygningsarbeider omkom da huset han arbeidet på ble tatt av ras i Åsane utenfor Bergen.