Sjekk hva du får i pensjon

Én av to uvitende om egen pensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

49 prosent av oss vedgår at vi ikke har noen anelse om vår fremtidige pensjon. Det ønsker nettstedet Norsk Pensjon å gjøre noe med.

En ny versjon av pensjonsportalen norskpensjon.no ble lansert onsdag.

Personer som ønsker å se sin anslåtte fremtidige pensjon, kan nå logge seg inn på portalen ved hjelp av Bank-ID.

Deretter henter portalen opp data direkte fra livselskapenes baser.

- Det er samfunnsmessig svært viktig at folk forstår hva de faktisk vil få i samlede pensjonsytelser fra den dagen de går ut av arbeidslivet. Det er tross alt disse ytelsene vi skal leve av når vi blir pensjonister, sier Dag Vidar Bautz, daglig leder for Norsk Pensjon.Stor uvitenhet
At én av to ikke har noen anelse om hva de vil få i fremtidige pensjonsytelser, går fram av en undersøkelse som Norsk Pensjon har latt analysebyrået Synovate utføre.

Halvparten av oss kjenner altså ikke vår økonomiske fremtid som pensjonister.

Usikkerheten er størst blant kvinner, unge og lavtlønte samt personer med lav utdanning.

Tre av ti personer svarte at de tror de vil få mellom 60 og 70 prosent av sin nåværende inntekt i pensjon.

- Dette er et ganske riktig anslag, forutsatt at man i dag jobber i staten. De fleste som jobber i det private næringsliv, må regne med å få under 60 prosent av inntekten, sier Bautz.

11 prosent tror at de vil få over 70 prosent av sin nåværende inntekt i pensjon.

Bautz tror nok at disse vil komme til å få en negativ opplevelse den dagen de avslutter sin yrkesmessige karrieren.

Ikke-kommersiell
Mens Danmark og Sverige fikk sine pensjonistportaler henholdsvis i 1998 og 2004, ble Norsk Pensjon stiftet høsten 2006 av sju livselskaper som alle er medlemmer av Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Disse selskapene leverer data til portalen, og 70-80 prosent av dataene fra private pensjonsleverandører er nå med i utregningene.
Sjekk hva du får i pensjon

- Norsk Pensjon skal alltid være nøytral og ikke-kommersiell. Folk skal være trygg på at portalen aldri brukes i salgsøyemed, sier Bautz.

Selskapet jobber nå med å få mindre aktører som pensjonskasser, fondsforvaltere og mindre banker til å levere til portalen.

Personer som ønsker å se sin anslåtte fremtidige pensjon, kan logge seg inn på portalen ved hjelp av Bank-ID, som brukes av de fleste nettbanker i dag.

I løpet av juni blir det også mulig å logge seg inn med koder fra minside.no.

(NTB)

ENKELT Å SJEKKE: Du trenger å ha en Bank-ID, en identifikasjonsmetode allerede i bruk hos flere nettbanket. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
ENKELT Å SJEKKE: Du trenger å ha en Bank-ID, en identifikasjonsmetode allerede i bruk hos flere nettbanket. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer