Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk hvem partiene er i lomma på

LO finansierer Ap og Rimi-Hagen støtter Høyre. Sjekk hele lista her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hvem betaler valgkampen til Arbeiderpartiet, Frp og Høyre? Er noen partier kjøpt opp av organisasjoner eller andre interessegrupper?

Nå kan du selv sjekke alle inntektene til de norske partiene. I dag åpnet Fornyings- og administrasjonsdepartementet nettstedet partifinansiering der du sjekke partienes hovedorganisasjoner og alle fylkes- og kommunalnivåer.

Ap får mest penger

Som mange vel vet, så er det Arbeiderpartiet som mottar klart mest penger fra en enkelt aktør. LO ga Ap hele 7,75 millioner kroner i fjor. Fagforbundet ga Jens & co 2,7 millioner og Fellesforbundet ga dem 1,5 millioner.

Stein Erik Hagens familieeide selskap Canica er Høyres største bidragsyter og ga dem 1,125 millioner kroner. Canica ga også Frp 250 000, mens Norges Rederiforbund ga Frp 200.000 kroner i fjor.

Du kan selv sjekke alle partiene lokalt og nasjonalt.

Alle som har gitt mer enn 30.000 kroner må rapporteres inn. Med smått og stort dreier det som mer enn 3000 organisasjoner. Det er ikke bare pengebeløp som skal innrapporteres, men også verdien av andre gaver som for eksempel dugnadsinnsats.

Viktig for demokratiet

image: Sjekk hvem partiene er i lomma på

- Dette er et viktig skritt framover, både for åpenhet og økt demokrati i Norge. Innsyn i store private pengebidrag til politiske partier vil gi økte muligheter til å avdekke eventuell særbehandling på bakgrunn av gaver, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding i dag.

Dette er et resultat av den nye partiloven som ble vedtatt i 2005. Fristen for å innrapportere inntektene for dette året gikk ut 1. juli år, men selv etter flere utsettelser er det mange som ikke har levert.

Dermed risikerer de å miste statsstøtten neste år. Hvem dette er, kan du finne ut av på nettsiden. Der kan du også finne hva slags avtaler partiene måtte ha inngått med ulike bidragsytere.

STØTTER PARTIENE: LO-leder Gerd Liv Valla og Stein Erik Hagens selskap Canica gir mye penger til henholdsvis Ap og Høyre.
RIMI OG REDERE: Stein Erik Hagen og Norsk Rederiforbund var de som ga mest penger til Siv Jensen og Frp i fjor.
MANGE GIVERE: Erna Solberg og Høyre hadde mange ulike bidragsytere i fjor. Hvilke de er kan du nå sjekke selv.
TETTE BÅND: Både politisk og økonomisk er det tette bånd mellom Ap-leder Jens Stoltenberg og LO-leder Gerd Liv Valla.