Sjekk hvilke veiprosjekter som får penger i nærheten av deg

Drøye 22,7 milliarder går til veiprosjekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rekke tunneler, bruer og veistrekninger i Norge trenger betydelig oppgradering og vedlikehold. I tillegg skal det i 2014 påbegynnes en rekke nye veiprosjekter.

I det nye statsbudsjettet som ble lagt fram av finansminister Sigbjørn Johnsen tidligere i dag, forslår regjeringen å bruke drøye 22,7 milliarder kroner på veiene rundt om i landet. Dette er 1,7 milliarder mer enn i fjor.

«Det er store utfordringer knyttet til vedlikeholdet av transportinfrastrukturen, og behovet for midler er stort», heter det i budsjettet.

Mye bompenger Europavei 18 er blant veiene som vil få mest penger til utbygging, forbedring og sikring. Andre prioriterte veier er E6 i nord, og E6 i Hedmark, Oppland og Østfold.

Regjeringen forslår at rundt 60 prosent av arbeidet på E18 i Vestfold skal finansieres ved hjelp av bompenger.

Drøye 6,3 milliarder kroner forslås brukt til de store prosjekter med en kostnadsramme på over 100 millioner i 2014. Blant disse er E18 mellom Melleby og Momarken i Østfold, E16 mellom Kongsvinger og Slomarka i Hedmark, og E6 mellom Minnesund og Skaberud i Akershus og Hedmark.

I tillegg presenteres en liste over prosjekter som skal påbegynnes i løpet av 2014.

Blant de større veganleggene som får statlige midler til byggestart eller forberedende arbeider er E18 fra riksgrensa til Ørje i Østfold, E18 fra Knapstad til Retvet, E39 fra Hove til Sandved i Rogaland, E6 fra Indre Nordnes til Skardalen i Troms, og E18 fra Bommestad til Sky i Vestfold.

Tunnelsikkerhet Selv om det startes en rekke nye prosjekter, er det også mange veier som trenger vedlikehold og fornying. Tidlig i august måtte 75 mennesker evakueres etter at et vogntog tok fyr inne i Gudvangatunnelen på E16 i Sogn og Fjordane.

DYRE VEIER: Regjeringen vil bruke over 22 milliarder kroner på veier i 2014. Bilde av veiarbeid ved Høvik stasjon. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
DYRE VEIER: Regjeringen vil bruke over 22 milliarder kroner på veier i 2014. Bilde av veiarbeid ved Høvik stasjon. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Det ble i ettertid klart at nødnettet i tunnelen ikke fungerte, og at det var stort behov for oppgradering.

Regjeringen foreslår nå å bruke til sammen 600 millioner til vedlikehold, utbedring og fornying av tunneler.

I tillegg vil regjeringen bruke 185 millioner kroner på installering av nødnett og DB i tunneler på riksveiene. Full utbygging av nødnettet skal være klart innen 1. juni 2015.

«Målet er å få alle vegtunneler som i dag har FM installert, over på DAB innen FM-sendingene opphører i 2017», heter det i budsjettet.