Sjekk hvor god hørselen din egentlig er

Hører du ikke dette, kan det være noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du noen gang lurt på hvordan det står til med hørselen din? I videoen øverst i saken kan du teste hvilke frekvenser du kan høre (vi anbefaler at du bruker øretelefoner).

- God pekepinn Dette audiometeret går fra tjue til 16 000 hertz. Hertz er måling av frekvens, og er svingninger per sekund. Tjue hertz betyr 20 svingninger per sekund.

Barn oppfatter til vanlig høyere frekvenser enn voksne, og et spedbarn kan oppfatte lyd i frekvensene mellom 16 hertz og opp til 20 000 hertz. En gjennomsnittlig voksen kan bare høre frekvenser mellom tjue og 16 000 hertz.

- Testen kan gi en god pekepinn på hvordan det står til med hørselen din. Om du hører godt mellom 100 og 8000 hertz, vil du for eksempel oppfatte tale godt, sier Anders Hegre, generalsekretær i Hørselhemmedes Landsforbund til Dagbladet.

- Men alle nett-tester, app-er og andre typer «gjør-det-selv»-tester er uansett bare en indikasjon. Er du i tvil om du hører godt, bør du ta kontakt med fastlegen og be  om en henvisning til skikkelig hørselstest, fortsetter Hegre.

Folkehelsas helseundersøkelse fra Nord-Trøndelag fra 1996 viser at 14,5% av befolkingen har alvorlig grad av hørselshemming. Fire prosent av 40-åringene har et betydelig hørselstap. Prosenten øker til ti prosent av 60-åringene, og 25 prosent av 70-åringene. Seks av ti over 80 år har betydelig nedsatt hørsel.

- Når bør man begynne å bli bekymret for hørselen sin, med tanke på hørselsnivå?

- Det er nok mer hensiktsmessig å teste hvordan man greier seg i dagliglivet. Hvordan hører du med flere tilstede? Får du med deg det andre ler av? Blir folk irritert på deg fordi du ber dem gjenta hele tiden? Her gjelder det å være ærlig med seg selv og ta en hørselstest om du mistenker noe. Altfor mange lar dette skure og gå, sier Hegre.

• Ta hørselstesten øverst i saken!