Vil ha målere:  Enova mener energimålere vil gi forbrukerne svar på om de faktisk sparer på varmepumpe. Foto: Morten Holm /SCANPIX .
Vil ha målere: Enova mener energimålere vil gi forbrukerne svar på om de faktisk sparer på varmepumpe. Foto: Morten Holm /SCANPIX .Vis mer

Sjekk hvor godt varmepumpen faktisk virker!

Enova vil gi forbrukerne muligheten til å sjekke hvor godt varmepumpen faktisk virker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Fra og med 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumper med energimålere.

- Undersøkelser viser at hvor godt varmepumper virker, avhenger blant annet av temperaturforhold, valgt løsning og hvor god jobb som er gjort ved installeringen. De som investerer i slike løsninger, enten om det er av økonomiske årsaker eller miljøhensyn, må kunne føle seg sikre på at de faktisk får valuta for pengene, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en melding.

Håper målere blir naturlig del Hun håper og tror at det nye kravet vil føre til at målere blir en naturlig del av varmepumpene som tilbys kundene.

- Gjennom det kan vi få dokumentert hvilken virkning varmepumpene faktisk har. Det er ikke bare en fordel for kundene, men også for bransjen som blir tryggere på at de gir riktig informasjon om produktene og installerer pumpen rett, mener Grønli.

Forskjellige typer Enova støtter i dag luft-vann og væske-vann varmepumper i støttetilbud både til profesjonelle aktører og private husholdninger. Hvilke type målere som kreves, vil variere mellom de ulike programmene.

- For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpen. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpen eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå som følge av at pumpen tildekkes av eksempelvis snø eller løv, sier Grønli i meldingen.

Flere nyheter 750.000 har kjøpt varmepumpe - nå må de snart hive den ut
Koblet ut varmepumpa - sparte strøm og penger