Sjekk hvor lei denne legen ble av å mase på NAV

Måtte levere legeattest for gravid kvinne flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Da Karoline Josefine Salomonsen (19) for tredje gang måtte levere legeattest til NAV for å bevis at hun virkelig var gravid, sprakk det for legen.

- Det er veldig frustrerende å gå gravid og vente på å få utbetalt pengene jeg har krav på sier 19-åringen til Dagbladet.

Salomonsen og samboeren Marius Helle Kjellbotn (25) venter barn i august. For en måned siden søkte den vordende moren om engangsstønad fra NAV, men fikk beskjed om at hun trengte en legeattest som bevis.

Ikke gravid nok - Legen skrev ut attest om at jeg var gravid, og sendte den inn til NAV. Der syntes de tydeligvis ikke at jeg var gravid nok, for da jeg ringte og etterlyste pengene etter en måned, fikk jeg opplyst om at det var noe feil i papirene, at jeg ikke var gravid nok da attesten ble skrevet - og at jeg måtte sende inn attesten enda en gang, forteller den unge kvinnen.

Salomonsen tok kontakt med legen sin igjen, som lovet å ringe NAV og sende inn papirene på nytt.

I attesten skriver legen:

«For å tilfredsstilla det komplette idioti i NAV-systemet stadfestar eg at ho framleis er gravid med termin iflg. ultralyd, som før, sett til 05.08.12.»

- Men dette var visst heller ikke bra nok. NAV ringte meg nemlig tilbake og sa at jeg personlig måtte møte opp og levere attest om at jeg var gravid, sier hun.

La ut på Facebook Paret la tidligere i dag ut attesten på sine Facebook-sider. Der har den fått mange kommentarer utover dagen.

- Jeg er ganske stolt over at legen stiller opp og virkelig prøver å si ifra om et regelverk som åpenbart ikke fungerer. Han sa til meg at det også tidligere har vært tull med engangsstønaden. Jeg tror rett og slett han gikk lei til slutt, sier Karoline Josefine Salomonsen til Dagbladet. Hun reagerer på at NAV ikke meldte ifra om at det var rot i papirene, men at hun selv måtte ringe og mase flere ganger.

- Jeg leverte attest på nytt i dag ved å møte opp personlig, så nå håper jeg at pengene snart kommer, sier 19-åringen.

- Sindig person Overfor Haugesunds Avis omtaler kommunelege på Stord, Lars Helge Sørheim, den aktuelle legen som en sindig person med humoristisk sans.

- Den underfundige humoren her kjenner jeg igjen, sier Sørheim da han hører teksten. Han legger til at dokumentasjon fra lege vanligvis skal være saklig og korrekt.

Den aktuelle legen har ikke besvart Dagbladets henvendelser, men overfor bt.no uttrykker han frustrasjon over at han må skrive «dumme attester».

- Dette går jo på systemet og ikke på enkeltpersoner. De må jo få det de ber om og jeg regner med at de ansatte gjør så godt de kan, sier han.

- Må ha dokumentasjon Ellen Chr. Christiansen, direktør for ytelser i NAV, understreker at hun ikke har ikke hatt mulighet til å sjekke saken, men uttaler seg generelt på bakgrunn av det som har kommet fram i mediene.

- Engangsstønad ved fødsel, kan ikke utbetales før svangerskapet har vart i 26 uker. Før vi kan fatte et vedtak om utbetaling, må vi ha oppdatert dokumentasjon som bekrefter at vilkårene for å få ytelsen er oppfylt. Vårt generelle inntrykk er at NAV-kontorene har en god dialog med legene knyttet til søknad om stønader ved graviditet og fødsel, sier hun.

VENTER BARN: Karoline Josefine Salomonsen (19) og Marius Helle Kjellbotn (25) venter barn i august, men de venter fremdeles på stønadspenger de har krav på fra NAV. Foto: privat
VENTER BARN: Karoline Josefine Salomonsen (19) og Marius Helle Kjellbotn (25) venter barn i august, men de venter fremdeles på stønadspenger de har krav på fra NAV. Foto: privat Vis mer