Sjekk hvor mye alkohol du tåler

Hvor mye kan du drikke på julebordet før det går galt? Ved 1,5 i promille er de fleste av oss godt beruset. En mann med sju halvliter pils innabords og en kvinne som har drukket fem halvliter har nådd grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regnestykket forutsetter at du som mann veier 75 kilo og som kvinne 60 kilo. Alkoholen må være drukket over seks timer. Drikker du vin, kan du som mann drikke to flasker og som kvinne halvannen flaske for å oppnå samme promille.

Men mange heller i seg mer, særlig nå i den søte juletid. Erfaringene fra Rettstoksikologisk institutt er at en god del setter seg bak rattet med en promille høyere enn to.

Mange drikker mer

- Beruselsen ved 2,5 promille er sterk, og faren for forgiftning er absolutt til stede. Mange drikker såpass mye på et julebord. Det forteller mye om at mange er vant med store alkoholinntak, sier lege Henning Mørland ved Rettstoksikologisk institutt.

- 2,5 i promille er et greit utgangspunkt for folk som ikke drikker hver dag. Dette er en kritisk grense fordi alkoholen da kan hemme hjernen slik at pustestans kan inntre. Vi vet også om tilfeller der folk har dødd ved 2,5 i promille, sier Mørland.

Livsfarlig

En mann på 70 kilo med ti halvliter øl innabords vil ha en promille på 2,5. En kvinne på 60 kilo må ha drukket mellom seks og sju halvliter øl for å oppnå samme promille.

- De fleste vil dø av en promille på rundt fire. En som ikke er vant til å drikke, kan tåle mindre. Hvor hurtig du har fått promillen, er også avgjørende, sier lege Henning Mørland.