Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk kniven

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsedepartementet har nå utarbeidet og distribuert et rundskriv til klinikker som utfører plastisk kirurgi. Der blir det presisert at hovedregelen er en minimumsgrense på 18 år for pasienter som ber om irreversible kosmetiske inngrep. Samtidig varsler man en skjerping av kontrollen med aktørene i denne hurtigvoksende bransjen. Selv om enkelte seriøse klinikker på eget initiativ har innført 20 års aldersgrense, trenger vi kraftig årvåkenhet overfor skjønnhetsfabrikker som driver villedende markedsføring.

I samfunn hvor denne skjønnhetsindustrien har fått markedsføre seg ukontrollert, som f.eks. i USA, ser man unge jenter som ønsker seg større pupper og nye neser i konfirmasjonsalderen. Denne reservedelskulturen forsterker en kroppsfiksering hos barn og unge som kan få tragiske bivirkninger av typen spiseforstyrrelser og sviktende selvbilde. Skjerpet kontroll av bransjen kan forhåpentligvis forhindre en utglidning.