Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk når du kan vaksinere deg

De første svineinfluensavaksinene settes i morgen.

PÅ VEI:  De første forsendelsene med vaksine mot svineinfluensa er på vei ut i kommunene. Allerede i morgen settes de første vaksinene. 
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
PÅ VEI: De første forsendelsene med vaksine mot svineinfluensa er på vei ut i kommunene. Allerede i morgen settes de første vaksinene. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Vaksineringen mot influensa A (H1N1) - svineinfluensa - starter denne uken ved sykehus og i kommuner som først har fått vaksine og som er kommet lengst med planleggingen.


Helsepersonell, gravide kvinner og andre risikogrupper får tilbudet først. Ingen vet foreløpig hvor mange som vil benytte seg av tilbudet.


- Vi er veldig spent på oppslutningen, sier leder for Helsevernetaten i Bergen, Ingvar Tveit til NTB.


Bergen - sammen med andre kommuner på Vestlandet, i Nord-Norge og i Hedmark og Oppland - har fått sin del av de første 300.000 vaksinedosene som kom til Norge i forrige uke, og som Folkehelseinstituttet allerede har fordelt.


Tveit opplyser at forsendelsen til Bergen kommune kom til byen mandag kveld.


Fra torsdag får personer i risikogruppene tilbud om vaksine. Bergen har i denne omgang fått 15.000 vaksinedoser. Tveit regner med at det i alle risikogruppene til sammen er cirka 30.000 personer.


Starter onsdag

Ved Nordlandssykehuset i Bodø starter vaksineringen av ansatte allerede onsdag, opplyser informasjonsrådgiver Wigdis Korsvik til NTB.


Nordlandssykehuset har fått 1.000 doser. 80 doser er sendt videre til Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, og 40 doser er sendt til Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal. Til sammen har Nordlandssykehuset cirka 3.000 ansatte, så foreløpig er det ikke vaksine nok til alle.


Ansatte på akuttavdelingene blir prioritert, sammen med de utpekte risikogruppene, deriblant gravide, diabetikere og personer med kroniske luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer.


I tillegg til de 1.000 dosene til Nordlandssykehuset, har Bodø kommune fått tilsendt 3.000 doser. Helsepersonell som ikke kan prioriteres på sykehusets kvote, oppfordres til å ta kontakt med kommunehelsetjenesten.


Helsesøster Karin Snøve Wiik i Bodø kommune opplyser at det etter planen skal settes i gang massevaksinering én gang per uke fra onsdag 28. oktober

Prioriterer gravide

Kommuneoverlege Trond Brattland i Tromsø kommune opplyser til NTB at kommunen venter å få 4.000 vaksinedoser fra onsdag til fredag i denne uken. Etter planen skal vaksineringen starte torsdag i neste uke.


I Tromsø blir gravide prioritert, med tilbud om vaksinering neste torsdag og fredag.


Fra mandag 2. november starter vaksineringen av de øvrige risikogruppene. Det opprettes et vaksinasjonssted i Tromsø sentrum, og det skal også tilbys vaksinering på enkelte steder i kommunens ytterkanter, opplyser Brattland.


Oslo må vente

Bydelene i Oslo kommune får tildelt vaksine i løpet av neste uke - uke 44. På kommunens hjemmeside blir det opplyst at vaksine mot svineinfluensa blir tilgjengelig i slutten av oktober. Det presiseres at tilbudet i første omgang gjelder helsepersonell og personer i risikogrupper.


I Oslo gir de 15 bydelene noe forskjellig informasjon om gjennomføringen. Bydel Frogner opplyser blant annet at det skal tilbys vaksinering i Frogners barnehager, skoler og hjemmetjeneste fra 2. november. Men samtidig tas det forbehold om tilstrekkelig leveranse av vaksine.


Bydel Stovner presiserer at i perioden 2. - 4. november er det bare risikogruppene som skal vaksineres. Bydel Sagene opplyser at fordi distribusjonen av vaksiner tar litt tid, vil vaksinering komme i gang «først i begynnelsen av november», og da bare for spesielle grupper. Vaksinasjonssentral med tilbud om vaksine for alle vil bli opprettet «mot slutten av november», blir det opplyst.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling