GMAIL-TRØBBEL:  En ansatt på vei til jobb i Googles Kina.-base i Beijing. I 2011 hadde Google selv problem med hackere som hadde brutt seg inn og tatt kontrollen over mange kontoer i deres eget gmail-system. Illustrasjonsfoto: Jason Lee, AP/NTB Scanpix.
GMAIL-TRØBBEL: En ansatt på vei til jobb i Googles Kina.-base i Beijing. I 2011 hadde Google selv problem med hackere som hadde brutt seg inn og tatt kontrollen over mange kontoer i deres eget gmail-system. Illustrasjonsfoto: Jason Lee, AP/NTB Scanpix.Vis mer

Sjekk om vennen din er rundstjålet før du sender penger

Her er den nye svindelbrev-moten. - Hadde ikke trodd at noen så lett kunne stjele min epost-id.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har du fått mail i det siste fra en du kjenner som er på tur i en stor by i Storbritannia, og som trenger krisehjelp på 1150 pund etter å ha blitt frastjålet penger, pass, telefon og kort på busstasjonen ?

Hvis ikke varsellampene lyser etter halvdårlig google-norsk - sjekk at det virkelig er din venn før du sender avgårde de 12 000 kronene via Western Union.

Sannsynligheten er overveldende for at du har havnet midt i stimen av siste «mote» med svindel-brev.

Lampene bør blinke ekstra dersom vennen din har gmail-konto.

Det har Ullensaker-politiker Tim Holmvik, og han ble varslet av gode venner som lurte på om han virkelig var akterutseilt i Edinburgh.

Hadde vanskelig passord Nei, han var hjemme på Jessheim.

- Dette var utrolig utspekulert. Jeg hadde ikke trodd at noen så lett kunne hacke seg inn på min konto og stjele min epost-identitet. Jeg hadde et vanskelig passord, sier Holmvik til Romerikes Blad.

Han var tidlig ute og gjorde alt rett: fikk sperret konto, og fikk hjelp av it-folk til å rydde opp og lage en ny, sikret innlogging på gmail.

Holmvik selv var utestengt fra sin gmail-konto, og han varslet venner på Facebook om at han ikke trengte hjelp i den skotske byen.

Venner som eventuelt svarte, ble viderekoplet til en yahoo-konto der svindlere overtar kommunikasjonen i Holmviks navn.

Råd fra NorSISS Disse antisvindel-rådene har Tim Holmvik plukket opp fra NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring):

• Stopp opp og tenk deg om før du klikker.

• Bruk alltid totrinns innlogging. Klikk aldri på lenker for å komme til gmail - eller andre adresser du er usikker på. Skriv adressen i adressefeltet.

• Bruk passordene dine bare på sider som har «https» i begynnelseb av adressen.

• Bruk ikke passord knyttet til ditt fødselsår eller -dato, eller navn på barn og barnebarn

• Vær forsiktig med bruk av passord på åpen, trødløse nettverk. Bruk heller mobilt bredbånd.

• Ha oppdaterte operativsystemer og bruk antivirus.