Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk politikk

Staten skal ikke blande seg. Den skal skrive ut sjekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG KOMMER ALDRI til å stemme Frp, sier Knut Nærum. Det er greit med dyrere opera og billigere sprit. Det er all denne valgfriheten jeg er imot. Jeg vil ikke velge, jeg vil at andre skal gjøre det for meg.

Før Carl I. Hagen krever at også komikere skal oppgi partitilhørighet, skal det nevnes at Nærum ikke tilhører Frp\'s grunnfjell. Snarere tvert imot, som det heter. Hagen vil også hevde at venstresiden alltid har strittet mot valgfrihet, enten det gjaldt fritt skolevalg, eller retten til å kjøpe ferskt brød etter klokka fem.

Men Nærums (selv)ironiske kommentar treffer den banale kjernen i spørsmålet om valgfrihet. Er det grenser for hvor mye valgfrihet vi makter og orker? Brekker vi beinet, vil vi egentlig shoppe rundt etter den beste legen og behandlingen, eller ønsker vi at det offentlige skal stå klar med gipsen? Skal vi tro meningsmålingene for tiden, svarer en stor del av velgerne nei, det er ingen grenser. Hver gang Siv Jensen beskylder sine politiske motstandere for arroganse i forhold til velgerne - tror du ikke folk vet best selv hvordan de skal ta vare på barna sine, foreldrene sine, pengene sine, etc. - nikkes det rundtomkring i de tusen hjem. Klart vi gjør.

FRP TAR VELGERNE på alvor. I familiepolitikken vil partiet erstatte overføringer til barnehager med en utvidet barnetrygd. Velgerne kan for eksempel få en sjekk i stedet for en subsidiert barnehageplass og bruke pengene som de vil, enten det er til dagmamma, au pair eller den 42 tommer flatskjermen far har siklet etter. Eller de kan gå på shopping etter barnehageplasser, hvis de absolutt vil at barn skal leke med andre barn, ha et pedagogisk tilbud og lære norsk før de begynner på skolen. Hvis man tror det finns nok plasser når det offentlige ansvaret er pulverisert.

Ifølge Siv Jensen er det en fornærmelse mot kvinner å antyde at dette vil føre til at flere kvinner velger å være hjemme med barn - og for øvrig, hva er galt med det? Særlig gjelder det etniske minoriteter, blir det innvendt. Da er svaret fra Frp at man blander sammen «flere politikkområder». Generelle offentlige ordninger kan ikke utformes av hensyn til grupper som faller utenfor normen. Integrering skal styres med andre midler. Ingen valgfrihet der; ikke så mye snakk om at foreldre vet best hva som er best for barna sine. Gjør de ikke som Frp sier, er det omsorgssvikt og bør straffes med bøter. Hvilke andre ressurssvake grupper bør unntas valgfrihet, fordi de kan tenkes å bruke den?

FLERE UAVHENGIGE evalueringer av kontantstøtten har konkludert at den har alvorlige brister, ikke minst at den motvirker både likestilling og integrering. Det gjorde inntrykk selv på kontantstøttens mor, Valgerd Svarstad Haugland, men ikke på Frp. For kontantstøtte er lik valgfrihet. Og det kan man aldri få nok av. Derfor vil partiet også gi en fast sum til alle som føder barn, uavhengig av om de har tjent opp fødselspenger eller ikke. Det skal ikke lønne seg å jobbe. I andre sammenhenger har Frp det motsatte syn; skattene må senkes, så det lønner seg å tjene penger, og færrest mulig må leve av offentlige midler.

Frp\'s enkle familiepolitikk tar utgangspunkt i en norsk kjernefamilie, hvor far kan forsørge familien i noen år uten konsekvenser for mor. Skilsmissestatistikken sier at dette er en risikosport. Noen vil også mene at likestilling nettopp handler om økonomisk uavhengighet - eller valgfrihet, om du vil. Men på dette området mener Frp at kvinner må få velge bort den ettertraktete valgfriheten. Og det gjør de, skal vi tro, i et vakuum; upåvirket av økonomi, kultur og samfunnsstrukturer. Siv Jensen vil til og med avskaffe 8. mars, fordi hun fornekter at det finns kjønnsdiskriminering her i landet.

DET ER PUSSIG at et parti som er så opptatt av å rive ned vedtatte sannheter, benekter at de samme sannhetene styrer våre valg og former våre liv. Det er politikkens resignasjon. Resultatet er en sjekkheftepolitikk som til slutt lar velgerne balansere statsbudsjettet.

Men de samme velgere krever fullservice av staten fra vugge til grav.

De vil, som Knut Nærum, at andre skal gjøre valget for dem når de verken er i stand til å ivareta sine ønsker eller behov. Der det ikke er noe valg, har selv sjekken mistet sin verdi.

KONTANTSTØTTE: Det er bedre med en sjekk i hånda enn en offentlig subsidiert barnehageplass, mener Siv Jensen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling