- Sjekk pølseprisen!

Gatekjøkken gir ofte blaffen i å trekke fra momsreduksjonen på maten du tar med deg. Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen og Odd Roger Enoksen (SP) oppfordrer folk til å boikotte unnasluntrerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at momsreformen ble innført 1. juli, blir maten billigere dersom du tar den med deg fra et serveringssted. Spiser du maten inne - full moms, ute - halv moms.

Mens hurtigmat-kjedene for lengst har senket prisen på burgeren som passerer dørstokken, viser en undersøkelse som Forbrukerrapporten har gjennomført at mange mindre serveringssteder ikke bryr seg om de nye reglene. Unnskyldningen er ofte at i de ikke gidder. Dessuten sier ikke kunden fra.

- Boikott!

Men Senterpartiets leder Odd Roger Enoksen sier fra.

- Når avgiftene blir satt ned, må vi kunne forvente at serveringsstedene følger opp. Det var aldri meningen at de 6,5 milliardene som momsreformen innebærer skulle gå i lomma på næringsdrivende. De skulle gå til forbrukerne, sier Odd Roger Enoksen til Dagbladet.no.

- Mener du at folk bør boikotte disse stedene?

- Ja. Det eneste det eneste virkemiddelet man har som forbruker, nemlig å la være å handle der.

Da capo

«Boikott-minister» Bjarne Håkon Hanssen er enig med Enoksen.

- Dersom kundene på disse stedene er misfornøyde med, bør de finne andre steder å handle, sier Hanssen til Forbrukerrapporten. For to måneder siden gikk han ut i media og oppfordret til boikott av Rimi, etter at kjeden hadde økt prisene sine med nesten fire prosent i løpet av en måned. Utspillet gjorde landbruksministeren svært upopulær hos Rimi-sjef Stein Erik Hagen og ditto populær hos forbrukerne. I løpet av ei uke senket Rimi prisene sine igjen.

Nå lover Hanssen økt fokus på på de som ikke senker prisene.

Pølse-brødre

Odd Roger Enoksen så helst at halv moms ble innført uavhengig av om man spiser ute eller inne.

- Det er et relativt komplisert system som nå er innført. Jeg syns at man burde innføre halv moms på all restaurantmat, uavhengig av om man spiser den ute eller inne, sier Enoksen.

At landbruksministeren er glad i pølser er gammel nytt. At Enoksen også er en pølsespiser har derimot gått offentligheten hus forbi.

- Det blir en del hurtigmat, særlig med all reiseaktiviteten vi har i valgkampen. Det går mest i pølse i brød, ja. Fordi det går fortest.

PASSER PÅ: Landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen ber deg passe på at du får redusert pris når du bestiller takeaway.