Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk regnbue-isfjellet!

Øyvind Tangen (61) ante ikke hva han tok bilde av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øyvind Tangen (61) er i disse dager på tokt i Sørishavet med det norske forskningsfartøyet «G.O.Sars».

De forsker blant annet på krill og økosystemene i områdene.

Men mot slutten av februar kom Øyvind og de andre norske deltakerne over et fenomen som de fleste nordmenn nok finner mer fascinerende enn krill.

De fant et nærmest regnbuefarget isfjell.

Øyvind tok flere bilder av isfjellet, og sendte det hjem til sønnen Magnus Tangen (38).

- Han hadde aldri sett noe liknende, og måtte bare ta et bilde. Han sa det så ut som en karamell, slik han husket det fra barndommen, sier Magnus Tangen til Dagbladet.no.

Sønnen publiserte to av bildene på sin egen blogg, Kystbloggen, og den engelskspråklige versjonen A fish blog.

Verken Øyvind eller sønnen vet hvordan de ulike fargene har oppstått.

FARGET ISFJELL: De norske forskerne sperret opp øynene da de så dette isfjellet. Foto: Barcroft media/Bulls Press/Øyvind Tangen
FARGET ISFJELL: De norske forskerne sperret opp øynene da de så dette isfjellet. Foto: Barcroft media/Bulls Press/Øyvind Tangen Vis mer

«Isfjellet hadde tydelige marmoreringer. Hvordan de har oppstått er uvisst. Er det overflatevann på isen som har smeltet og frosset og deretter blitt stengt inne av nye lag med snø og is?», skrev Magnus på bloggen.

«Kanskje det er spor etter forurensning, eller sot og aske fra urgamle naturkatastrofer? Uten å vite svaret, kan man i alle fall glede seg over synet av et så vakkert og unikt isfjell - på motsatt side av jordkloden.

Har du noen ide om hva som kan ha forårsaket stripene på isfjellet, er du velkommen til å benytte kommentarfeltet», skrev han.

Ingen vet helt årsaken ennå, men i kommentarfeltet på den engelske bloggen har det i hvert fall kommet inn noen svært kvalifiserte gjetninger.

Forskeren Stephen Warren skriver blant annet følgende:

- Dette er et isfjell som inneholder «marine ice». Stripene stammer fra sprekker i isfjellet som er blitt fylt med sjøvann, og som så har frosset igjen. Mesteparten av isfjellet består av klar is som har blitt dannet ved kompresjon av snø, og som har mange bobler i seg som gjør det klar. De mørke stripene er dannet av rennende vann.

Warren henviser til at det ble sett lignende isfjell i oktober 1996. Han har selv skrevet en forskningsrapport om grønne isfjell.

Flere andre har kommet med en liknende forklaring i bloggens kommentarfelt.

Enkelte skeptikere i kommentarfeltet tviler på bildets ekthet. Til det har Magnus Tangen bare måttet svare at bilde er ekte.

image: Sjekk regnbue-isfjellet!

Peter H. Wiebe, en annen deltaker på toktet, tok for øvrig også et bilde av isfjellet, som er publisert i forskningstoktets dagbok.

Etter at bildene ble publisert, har interessen for Magnus Tangens kyst- og fiske-blogger eksplodert.

- Den ble tydeligvis plukket opp her og der, og interessen eksploderte. Det var helt utrolig, sier han til Dagbladet.no.

Det norske forskningsfartøyet har også sett isfjell med lange, mørke striper.

Øyvind Tangen har tatt bilde av det også, og sønnen har publisert dem på bloggen. Les om det her.

Far Tangen jobber til daglig ved Havforskningsinstituttet i Bergen, mens sønnen til daglig jobber som lærer. I tillegg driver han de to nevnte bloggene og nettstedet Fiskeri.no.

Flere utenlandske aviser, som britiske Telegraph, har for øvrig plukket opp det fargerike isfjellbildet.

LANG STRIPE: Denne stripen er høyst sannsynlig et resultat av smeltet overflatevann på isen da den var på fastlandet.
FORSKNINGSTOKT: Denne ruta har det norske fartøyet fulgt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media