Sjekk resultatene der du bor

Arbeiderpartiet går mot sitt dårligste valg siden krigen, ifølge prognosene. Senterpartiet og MDG blir valgets vinnere.

VINNER: MDG og Senterpartiet er valgets store vinnere, viser de foreløpige prognosene. Her fra MDG valgvake i Oslo. Foto: John T. Pedersen
VINNER: MDG og Senterpartiet er valgets store vinnere, viser de foreløpige prognosene. Her fra MDG valgvake i Oslo. Foto: John T. PedersenVis mer

Valgdirektoratets prognoser viser følgende resultat på siste opptelling på landsbasis:

Samtlige av regjeringspartiene går tilbake fra forrige fylkestingsvalg, men aller verst går det ut over Arbeiderpartiet, som blør kraftig mens de andre rødgrønne partiene går fram.

Senterpartiet ligger an til å doble oppslutningen, og i Nord-Norge ser det ut som de kan kapre hver fjerde velger. Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) har fått massiv oppmerksomhet den siste tida, og har nå høyere oppslutning enn Venstre på landsbasis. I Bergen kan de ta makta fra Arbeiderpartiet.

Her kan du sjekke det foreløpige resultatet i din kommune:

Fortsatt rødgrønt i Oslo

I Oslo ligger Høyre an til å gjenvinne posisjonen som byens største parti, men det ser likevel ut til at det rødgrønne byrådet kommer til å holde på makta.

Det skyldes i stor grad MDGs brakvalg, som ligger an til å få over 16 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet er fremdeles nest størst. De går imidlertid kraftig tilbake, og kan gjøre sitt dårligste fylkestingsvalg noensinne.

STEMNING: Det ble full jubel på MDGs valgvake da Kveldens første offisielle prognoser kom. Vis mer

For debutanten Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) er det foreløpige resultatet 6,2 prosent, noe over hva partiet har fått på meningsmålingene. Det vil i så fall gi fire mandater.

Fulltreff for FNB i Bergen

I Bergen har FNB sanket stemmer i takt med opprøret mot bompenger. Partiet ligger an til å få oppunder 17 prosents oppslutning og 13 mandater i bystyret, mens Ap er nesten halvert siden 2015.

Det var knyttet stor spenning til hvorvidt FNB ville klare å engasjere velgerne helt inn til valget. Prognosene også noe lavere enn de mest optimistiske meningsmålingene kunne tyde på, melder NTB. På et tidspunkt ble partiet målt til 25 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet går som ventet kraftig tilbake i Bergen, og får en oppslutning på snaue 20 prosent på den foreløpige opptellinga. Dette er litt over halvparten av hva partiet oppnådde for fire år siden, og partiet er bare marginalt større enn FNB.

Høyre går tilbake, men ligger likevel an til å bli byens største parti. Skal Arbeiderpartiet beholde makten, uten innflytelse fra FNB, må de inngå en bred koalisjon med SV, MDG, Sp, Venstre og Rødt, ifølge beregningene.

Trondheim

Rita Ottervik og Arbeiderpartiet beholder trolig makten i Trondheim også etter dette valget, i alle fall dersom de første prognosene holder seg. Selv om partiet gjør et katastrofalt dårlig valg og går kraftig tilbake, ifølge de foreløpige prognosene.

Ifølge stemmene talt opp like etter klokka halv ett får Ap i Trondheim 25 prosents oppslutning, noe som er en tilbakegang på omtrent 17 prosentpoeng fra forrige kommunevalg i 2015.

SV og MDG gjør et brakvalg i trønderhovedstaden, og ligger an til henholdsvis 11,3 og 10,3 prosents oppslutning.

Basert på dette vil dagens konstellasjon i Trondheim med Ap, KrF, Sp og MDG miste flertallet. Dermed må Arbeiderpartiet og ordfører Rita Ottervik sondere også med andre partier for å finne flertall. Blant annet vil et samarbeid mellom Ap, SV, Rødt og MDG ha flertall i bystyret.

En enda bredere konstellasjon av Ap, MDG, Sp, KrF og SV vil også ha flertall.

Høyre står på stedet hvil i Trondheim med 20,7 prosents oppslutning. Partiet vil imidlertid ha store problemer med å sikre flertall med andre borgerlige partier.

Høyre-smell i Stavanger

Høyre ser ut til å bli valgets største taper i Stavanger. Partiet får imidlertid med seg både Venstre, Ap, Frp og KrF, som alle går tilbake.

Kampen i Stavanger er likevel helt åpen. Oljehovedstadens valgvinner ser foreløpig ut til å bli Ap med 25,3 prosent, tett fulgt av Høyre med 23,5 prosent.

I likhet med Bergen, er det imidlertid Folkeaksjonen Nei til mer bompenger som har mest grunn til å juble med en betydelig framgang. Også Rødt ser ut til å gjøre et svært godt valg.

Ap-krise i nord

- Kollaps og sammenbrudd, det er dekning for alle de store ordene om Arbeiderpartiets situasjon både i Tromsø by og i Nord-Norge for øvrig, sier politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, til Dagbladet.

Valgprognosene viser at Arbeiderpartiet er nede i 18,9 prosent i Nord-Norges største by. SV har gjort et brakvalg og ligger på 15,6 prosent. Ap ligger an til å miste hele fem representanter.

- Dette er Arbeiderpartiets dårligste valg i Tromsø noensinne og speiler situasjonen i hele Nord-Norge. De har mista fotfestet i den landsdelen partiet ble unnfanget, sier Fjellheim.

Siste måling var Nordlys sin Infact-undersøkelse 4. september, da var Ap nede i 17 prosent. De havner altså så vidt over katastrofemålingen.

- Etter store politiske beslutninger som nærpolitireformen og forsvarsforliket er regjeringen er upopulær i Nord-Norge, men Arbeiderpartiet klarer ikke å kapitalisere på det og Senterpartiet framstår som det mest troverdige opposisjonspartiet. Det er sensasjonelt, mener redaktøren.

I Tromsø er Høyre nede i 15,6 prosent og Frp ligger på 8,8 prosent.

- Det skyldes Bompengepartiet som har kjørt en kile inn i den borgerlige leiren, sier Fjellheim.

Nå blir Senterpartiet nøkkelen.

- Tromsø blir et rødgrønt styre og Ap har fått seg en kraftig smekk. De må forholde seg til et veldig sterkt SV, Rødt og MDG som kan bli en større blokk enn Ap. Senterpartiet er jokeren og jeg tror Ap vil søke seg sammen med dem og SV, sier Fjellheim.