Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjekk skatten - tjen penger

35 prosent, tilsvarende 1,1 millioner nordmenn, sjekker ikke om tallene i skatteoppgjøret stemmer. - Altfor få sjekker egen skatt. Folk går i verste fall glipp av betydelige beløp, sier direktør Erik Stenbeck i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager får 2 182 496 skattebetalere utbetalt til sammen 12,5 milliarder kroner. 833 606 skatteytere har fått til sammen 8,9 milliarder kroner i «baksmell»

- Likningskontorene gjør feil. Det vet vi. Skattebetalerne har ingen garanti for at de får tilbakebetalt riktig beløp, eller ilegges korrekt restskatt, sier Stenbeck til Dagbladet.

Gidder ikke

I undersøkelsen, som er utført av markedsanalysefirmaet 4FAKTA for Skattebetalerforeningen, oppgir 25 prosent at de ikke kontrollerer tallene fordi de stoler på likningskontoret. 15 prosent svarer at de regner med at tallene er riktige, 15 prosent oppgir at de ikke har greie på skatteutregning, mens 10 prosent lar være å sjekke beløpet fordi det var som forventet.

6 prosent oppgir at de ikke sjekker tallene fordi de ikke gidder.

Dårligst til å sjekke skatteutregningen er trønderne, nordlendingene, kvinner og lavtlønnsgrupper. Flinkest til å kontrollere avregningen er menn, de som tjener best og folk bosatt i Oslo og på Østlandet.

Registrerer tall

Tidligere undersøkelser viser at likningsfunksjonærene i gjennomsnitt har 2-3 minutter på hver selvangivelse.

- De rekker i liten grad å gå gjennom den enkelte selvangivelse. De rekker å registrere tall, og korrigere eventuelle maskinelle feil. Den eneste som kan kontrollere om tallgrunnlaget er riktig, er skatteyteren selv. Ikke la maskinen få det siste ordet, advarer Stenbeck, som er provosert av at norske skattemyndigheter ikke fører statistikk over hvor mange skattebetalere som klager på oppgjøret.

Ikke klageoversikt

- Dette er en klar svakhet. En slik oversikt ville vært en nødvendig test på kvaliteten av likningskontorenes arbeid, mener Stenbeck.

I 1994 endret Oslo likningskontor likningen for 18 000 av kommunens 400 000 skattebetalere. Endringene skjedde enten på initiativ fra likningskontoret eller fra skatteyteren. I likhet med andre likningskontor, fører heller ikke Oslo egen oversikt over antallet klager.