Søppelklagene strømmer inn:

Sjekk søppelkrisa i Oslo gate for gate

Nå kan du søke selv blant søppelklagene i Dagbladets interaktive kart øverst i artikkelen. Kartet er nå oppdatert og inneholder over 31 000 klager fra Oslo-adresser frem til 9. januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dere kommer til å tape valget på grunn av dette».

Det skriver Pjotr Sapegin (61) fra Rostads gate i sin klage til hovedstadens rødgrønne politiske ledelse.

Han er en av mange tusen fortvilte Oslo-borgere som har klaget på manglende søppelhenting.

- Byrådet gjør ikke nok, sier han til Dagbladet.

Nå kan du søke selv blant 24 000 søppelklager i Dagbladets interaktive kart øverst i artikkelen.

(Merk at det kan være sendt inn og mottatt flere klager fra hver adresse. I så fall framkommer ikke alle i kartet.)Nytt selskap

Selskapet som vant den siste anbudkonkuransen om å hente søppel i Oslo, Veireno, overtok søppelhåndteringen i hovedstaden 3. oktober i fjor.

Etter en innsynsbegjæring til Renovasjonsetaten i Oslo, fikk Dagbladet oversendt alle klager på søppeltjenester i perioden 3. oktober til 5. desember i fjor.

Grafikken er basert på disse dataene og viser adresser der det er sendt klager fra siden dagen da Veireno overtok.

Du kan bruke grafikken ved å søke opp gater eller stedsnavn i Oslo, eller ved å zoome i grafikken. Du kan klikke på hentepunktene merket rødt i kartet, for å sjekke hva den enkelte klagen gjelder. Dagbladet har tatt bort eksakt gatenummer.

FORTVILER: Disse bildene tok Pjotr Sapegin i Rostads gate. Han la dem ved sin klage til Oslo-byrådet.
FORTVILER: Disse bildene tok Pjotr Sapegin i Rostads gate. Han la dem ved sin klage til Oslo-byrådet. Vis mer

Det hentes søppel fra over 50 000 adresser i Oslo. I perioden 3. oktober til 5. desember, kom det klager fra over 20 prosent av adressene, viser en gjennomgang Dagbladet har gjort.

Har du tips til Dagbladet etter å ha søkt rundt i kartet, eller leste denne saken? Send epost til 2400@dagbladet.no eller send SMS og MMS til 2400.


En av dem som har klaget på manglende søppelhenting er byrådsleder Raymond Johansen (Ap).


Halvparten søppel og papir

Rundt halvparten av de drøyt 24 000 klagene Dagbladet har fått innsyn i, gjelder manglende tømming av papir eller søppel.

Resten av klagene gjelder andre forhold, blant annet klage på manglende henting av matavfall, manglende lukking av portrom, generell forsøpling eller beskjeder til renovatørene. 108 klager som er merket uberettiget i datagrunnlaget fra Renovasjonsetaten, har Dagbladet valgt å ikke inkludere i grafikken.

Fortsatt papirkaos

Søppelskandalen har preget Oslo helt siden det private renovasjonsselskapet Veireno tok over ansvaret for renovasjonen i begynnelsen av oktober.

Både folk flest og politikere har krevet opprydding. Men etter klagestormen er det fortsatt krise for tømming av papiravfall.

Renovasjonsetatens direktør Pål A. Sommernes sa i en pressemelding rett før jul at etaten «regner med å være i rute ved inngangen til 2017».

Men i dag kan Dagbladet fortelle at klagene fortsetter å strømme inn.

Veireno-sjef: Tar tak i helga

«Søppelgeneral» og sjef i Veireno, Jonny Enger, forteller at selskapet daglig får mellom 200 og 250 klager på manglende henting av papiravfall.

- Vi har harde krav på oss fra kommunen for å rette opp i papirsituasjonen. Vi har lovet Oslo kommune at papirklagene skal reduseres med 50 prosent i løpet av neste uke.

Søppelkrisen i Oslo

  • Renovasjonsselskapet Veireno tok over ansvaret for renovasjonen i Oslo 3. oktober 2016.
  • Kontrakten var blitt inngått to uker før valget i 2015, mens Høyre-byrådet hadde makta i Oslo.
  • I høst, bare tre uker etter oppstart, ble Veireno politianmeldt av Arbeidstilsynet for brudd på arbeidstidsbestemmelsene. Dette ifølge Fagbladet, som har skrevet en rekke kritiske artikler om saken.
  • Renovasjonsetaten i Oslo beklaget etter få dager innkjøringsproblemene i en pressemelding.
  • Klagene strømmer fortsatt inn og teller så langt over 30 000. Veireno-sjef Jonny Enger opplyser til Dagbladet at det fortsatt kommer mellom 200 til 250 klager om dagen på manglende henting av papir.

Når det gjelder henting av restavfall er imidlertid selskapet mer i rute, ifølge Enger.

- På en rute med 800 tømminger mottar vi nå bare et par-tre klager. Nå er det bare snakk om fin-tuning for å komme dit vi skal være, og det er null klager, sier Enger.

Vurderer å droppe Raymond

Pjotr Sapegin, som Dagbladet fant i flommen av søppeklager i kommunens postjournal, bekrefter at han står inne for kritikken.

Sapegin er animatør, og vi møter han i studioet hvor blant annet de to Amanda-prisene han har fått, står stilt ut.

- Jeg kommer til å støtte Jonas Gahr Støre ved stortingsvalget, men jeg kommer til å tenke meg om fem ganger før jeg stemmer på Raymond Johansen igjen.


- Du er klar over at kontrakten med renovasjonsselskapet Veireno ble inngått to uker før valget som fikk Raymond Johansen til makta?

- Ja, men det er ikke det som er problemet. Det er håndteringen til byrådet som er problemet. De gjør ikke nok, sier Sapegin. Han påpeker:


- Folk følger med på politikk ved å lese aviser, men søppelet er noe de selv kjenner på kroppen hver eneste dag. Det er folk flest som får konsekvensen av politikken, sier han til Dagbladet.


Krisa ikke løst

Renovasjonsetaten bekrefter overfor Dagbladet at situasjonen fortsatt ikke er under kontroll.

- Det har det dessverre ikke vært noen markant nedgang i klagene fra før jul og til inneværende uke. Derfor jobber både kommunen og ikke minst leverandøren i disse dager for å ta nye grep for å komme á jour så raskt som mulig, skriver fungerende direktør Beate Eriksen i en e-post.


Fredag beklaget kommuneetaten situasjonen i en pressemelding på Facebook, som innebærer at «det stadig er et etterslep på papirinnsamlingen».

Etaten opplyste at 25 biler og 30 renovatører denne helga skulle jobbe med papirinnsamling, og at dette er dobbelt så mange biler som på en vanlig hverdag.

- Innkjøringsfasen for den nye leverandøren er over, men vi er fortsatt inne i en beredskapsperiode, med ekstra bemanning og lengre åpningstider på mottakene, for at alt avfall skal bli hentet og levert.

Optimist

Fungerende etatsleder Eriksen opplyser at den nye leverandøren nå henter like mye søppel i løpet av en uke som en normalsituasjon skulle tilsi, men at det fortsatt jobbes med å ta igjen etterslepet.

- Vi opplever dessverre stadig et etterslep spesielt på papir, på nedgravde løsninger og for høyt antall klager. Dette tar vi på høyeste alvor, og både kommunen og ikke minst leverandøren tar i disse dager nye grep for å komme á jour så raskt som mulig, sier Eriksen, og legger til:

- Vi har stor tro på at vi skal nærme oss en normalsituasjon i løpet av inneværende måned.Klager fra bydelene

Nordstrand: 3715 (15,7% av klagene)

Vestre Aker: 2991 (12,6% av klagene)

Nordre Aker: 2408 (10,2% av klagene)

Frogner: 2145 (9,08% av klagene)

Ullern: 2072 (8,77% av klagene)

Gamle Oslo: 1857 (7,86% av klagene)

Østensjø: 1707 (7,23% av klagene)

Grünerløkka: 1292 (5,47% av klagene)

St.Hanshaugen: 1226 (5,19% av klagene)

Søndre Nordstrand: 942 (3,99% av klagene)

Alna: 765 (3,24% av klagene)

Bjerke: 733 (3,1% av klagene)

Stovner: 720 (3,05% av klagene)

Sagene: 483 (2,04% av klagene)

Grorud: 357 (1,51% av klagene)

Marka: 159 (0,67% av klagene)

Sentrum: 28 (0,11% av klagene)

Kilde: Dagbladet har gjennom innsynskrav fått Renovasjonsetatens oversikt over klager fra Oslo-adresser i perioden 3. oktober til 5. desember. Disse klagene er koplet av Dagladet mot en oversikt fra Posten over postnummer og bydel. Drøyt 600 adresse lot seg ikke identifisere og er derfor ikke med i oversikten.

Oslo
Søppelet hoper seg opp i Oslo.
Pjotr Sapegin har klaget til Oslo kommune og sier det har blitt noe bedre i det siste.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Oslo Søppelet hoper seg opp i Oslo. Pjotr Sapegin har klaget til Oslo kommune og sier det har blitt noe bedre i det siste. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer